Regija
0

Janez Janša optužen za primanje mita

SRNA
Slovenačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg premijera Janeza Janše za navodno primanje mita tokom sklapanja najvećeg ugovora iz oblasti odbrane u istoriji Slovenije, prenose danas mediji.

"Slovenačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Janše 6. avgusta pred regionalnim sudom u Ljubljani", piše nedjeljnik "Mladina".

U tekstu se navodi da je Janša optužen za "davanje ili primanje mita ili obećanja o mitu".

"Mladina" piše da je Janša tokom pregovora o ugovoru vrijednom 278 miliona evra sa finskom kompanijom "Patrija" prihvatio obećani mito od kompanije za svoju Slovenačku demokratsku stranku (SDS).

Tadašnji slovenački premijer nije se sastao lično se predstavnikom "Patrije", a mito je ugovoren putem posrednika, dodaje se u tekstu.

Janša je sa "Patrijom" 2006. godine sklopio ugovor o kupovini 135 oklopnih vozila, što je do danas najveći slovenački vojni ugovor.

Nekoliko sedmica prije izbora 2008. godine, finska televizija objavila je da je nekoliko visokih slovenačkih funkcionera, uključujući Janšu, primilo mito od "Patrije".
Janša je u saopštenju, koje je danas objavljeno na veb stranici SDS-a, odbacio ove navode i rekao da ga tužilaštvo formalno nije obavijestilo o optužbama. 

"Ni ja niti bilo koji drugi zvaničnik SDS-a nikada nismo zatražili niti dobili bilo kakve nagrade ili isplate u vezi sa ugovorom sa Patrijom", navodi bivši slovenački premijer.