{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SRNA
/
Jakovčić: Crkveni krugovi u Italiji koriste Papin ugled

S
31.7.2011. u 19:56
0
3
Jakovčić: Crkveni krugovi u Italiji koriste Papin ugled
0
Jakovčić: Crkveni krugovi u Italiji koriste Papin ugled
Ivan Jakovčić
Istarski župan Ivan Jakovčić izjavio je danas da dio političkih i crkvenih krugova u Italiji koriste ugled Pape Benedikta Šesnaestog da ostvare reviziju Osimskih i drugih sporazuma koje su potpisale Italija i bivša SFRJ.
Specijalna vatikanska komisija, u kojoj je bio i kardinal Josip Bozanić, poništila je odluku hrvatskog suda i potpisala da Porečka biskupija mora samostan i zemljište uz samo more, vrijednosti oko 30 miliona evra, vratiti italijanskim benediktincima koji su već obeštećeni krajem sedamdesetih godina.

"Italijani koriste sporazum sa trećom državom, to jest Vatikanom da revidiraju ugovore Hrvatske i Slovenije kao sljednice SFRJ sa Italijom", rekao je Jakovčić, dodajući da je cijeli slučaj vrlo čist jer su Italijani već jednom bili obeštećeni.

Istarski župan više puta je naglasio da ovdje nije riječ o crkvenim nego o pitanjima međunarodnih sporazuma.

"Ovo je jednostrani akt Svete stolice, odnosno kršenje ugovora Hrvatske i Vatikana", naglasio je Jakovčić dodajući da upravo ta činjenica zabrinjava.

Prema njegovom mišljenju, na potezu je Vlada koja zahtjev Italijana mora odbaciti kao potpuno neutemeljen. Ukoliko se to ne dogodi, smatra Jakovčić, bio bi to pravni međunarodni presedan u odnosima Italije i Hrvatske.

"Ako ovaj slučaj bude omogućen, moguće su hiljade novih zahtjeva Italijana koji bi trebalo da dovedu u pitanje vlasništva na području Istre i Dalmacije", rekao je Jakovčić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: