Hrvatska
0

Jadranka Kosor osudila prijetnje nasiljem

FENA
Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor nazvala je danas slovenskog premijera Boruta Pahora i prenijela mu da Vlada RH oštro osuđuje bilo kakav oblik ekstremizma i prijetnje nasiljem te da ih neće tolerirati, kaže se u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću objavljenom u povodu uhićenja hrvatskog državljanina kod kojeg je slovenska policija našla pet ručnih bombi i sumnjiči ga da je planirao atentat na istaknute slovenske političare.

"Povodom uhićenja hrvatskog državljanina na slovenskom graničnom prijelazu Dobova, predsjednica Vlade gđa Jadranka Kosor oštro osuđuje bilo kakav oblik ekstremizma i prijetnji nasiljem, koji Vlada Republike Hrvatske neće tolerirati.

Predsjednica Vlade nazvala je danas slovenskog premijera Boruta Pahora i prenijela mu takvo stajalište Vlade Republike Hrvatske. Isto tako je zatražila od hrvatske policije da u najkraćem roku utvrdi okolnosti i činjenice vezane uz ovaj događaj, te se zauzela za potpunu suradnju sigurnosnih tijela i policija dviju susjednih zemalja", kaže se u priopćenju iz Vlade.

Ravnatelj slovenske policije Janko Goršek izvijestio je danas kako je uhićeni hrvatski državljanin (59), koji je sinoć skinut s vlaka na graničnom prijelazu Dobova, vrlo vjerojatno namjeravao aktivirati bombe pred važnijim državnim ustanovama u Ljubljani i to onda kad bi mimo njih prolazio neki istaknuti političar. Goršek je kazao da je osumnjičeni na ispitivanju pokušao aktivirati jednu ručnu bombu, ali je u tome spriječen.

Slovenski mediji pozivajući se na neslužbene informacije navode da je cilj mogućeg atentata bio premijer Borut Pahor. Slovenska policija zbog tog je događaja pojačala zaštitu predsjednika slovenske vlade i važnijih državnih ustanova.