{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jačanje regionalne saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima

F
21.11.2008. u 15:20
0
3
Jačanje regionalne saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima
0
Jačanje regionalne saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima
Foto: AFP/File
Na Regionalnom ekonomskom forumu predsjednika država, koji se održao u petak u Ohridu, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić snažno se založio za jačanje saradnje zemalja u regiji i zajednički nastup na trećim tržištima kako bi se ublažile posljedice finansijske krize, ispunili standardi za prijam u EU i poboljšao život građana.
Peti ekonomski forum, koji se ove godine održava na temu "Konkurenti i partneri na putu u Europsku uniju", otvorio je makedonski predsjednik Branko Crvenkovski, a u radu su sudjelovali predsjednici Albanije, Crne Gore, Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Izrazivši zadovoljstvo što je Hrvatska na prvom mjestu po konkurentnosti u regiji prema Lisabonskoj strategiji, Mesić je naglasio da je Hrvatska snažno napredovala u informatizaciji, izumiteljstvu i razvoju istraživačkih djelatnosti, ali da su potrebne i dublje strukturne reforme.

Govoreći o globalnoj gospodarskoj krizi i njenom utjecaju na zemlje u regiji, Mesić je izjavio da zemlje pojedinačno ne mogu riješiti krizu, ali je mogu ublažiti saradnjom. Hrvatska, kao i ostale zemlje, najprije će se suočiti sa smanjenjem izvoza i zajmova i stoga, naglasio je, valja povećati trgovinu i ulagati u infrastrukturne objekte, to prije što se gospodarstva u regiji nadopunjuju. Zato bi zajednički izvoz na treća tržišta bio mnogo lakši, a tako bi se pridonijelo i razvoju regije, istaknuo je Mesić.

Jačanje gospodarske saradnje znatno može ublažiti posljedice sadašnje krize, ustvrdio je i pozvao prisutne na dogovor o čvršćoj saradnji u okviru CEFTA-e. To je jedini način da se poboljša konkurentnost te ostvari strateški cilj, a to je ispunjenje standarda za prijeam u EU i poboljšanje životnih uvjeta građana, zaključio je Mesić.

Ostali predsjednici u svojim su se govorima uglavnom zadržali na gospodarskom stanju u svojim zemljama i mjerama koje poduzimaju za savladavanje gospodarske krize. Albanski predsjednik Bamir Topi založio se da i Kosovo bude uključeno u ovaj ekonomski forum, a bugarski je predsjednik govorio i o pogodnostima i napretku svoje zemlje od kada je članica EU-a.

Izvješće o konkurentnosti zemalja u regiji po Lisabonskoj strategiji podnio je predstavnik organizatora Foruma mr. Zlatko Lagumdžija.

Hrvatski predsjednik Mesić bio je najviše intervjuirani sudionik skupa, a novinari su uglavnom tražili njegovo mišljenje o gospodarskim i sigurnosnim prilikama u regiji, posebno u BiH, te o odnosima Hrvatske i Srbije, posebno u vezi sa sudskim procesom pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Nakon završetka rada Foruma predviđena je konferencija za novinare.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: