|

Jačanje regionalne saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima

Jačanje regionalne saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima
0
F
FENA
21.11.2008. u 15:20
3
komentara
0

dijeljenja
Jačanje regionalne saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima Foto: AFP/File
Na Regionalnom ekonomskom forumu predsjednika država, koji se održao u petak u Ohridu, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić snažno se založio za jačanje saradnje zemalja u regiji i zajednički nastup na trećim tržištima kako bi se ublažile posljedice finansijske krize, ispunili standardi za prijam u EU i poboljšao život građana.
Peti ekonomski forum, koji se ove godine održava na temu "Konkurenti i partneri na putu u Europsku uniju", otvorio je makedonski predsjednik Branko Crvenkovski, a u radu su sudjelovali predsjednici Albanije, Crne Gore, Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Izrazivši zadovoljstvo što je Hrvatska na prvom mjestu po konkurentnosti u regiji prema Lisabonskoj strategiji, Mesić je naglasio da je Hrvatska snažno napredovala u informatizaciji, izumiteljstvu i razvoju istraživačkih djelatnosti, ali da su potrebne i dublje strukturne reforme.

Govoreći o globalnoj gospodarskoj krizi i njenom utjecaju na zemlje u regiji, Mesić je izjavio da zemlje pojedinačno ne mogu riješiti krizu, ali je mogu ublažiti saradnjom. Hrvatska, kao i ostale zemlje, najprije će se suočiti sa smanjenjem izvoza i zajmova i stoga, naglasio je, valja povećati trgovinu i ulagati u infrastrukturne objekte, to prije što se gospodarstva u regiji nadopunjuju. Zato bi zajednički izvoz na treća tržišta bio mnogo lakši, a tako bi se pridonijelo i razvoju regije, istaknuo je Mesić.

Jačanje gospodarske saradnje znatno može ublažiti posljedice sadašnje krize, ustvrdio je i pozvao prisutne na dogovor o čvršćoj saradnji u okviru CEFTA-e. To je jedini način da se poboljša konkurentnost te ostvari strateški cilj, a to je ispunjenje standarda za prijeam u EU i poboljšanje životnih uvjeta građana, zaključio je Mesić.

Ostali predsjednici u svojim su se govorima uglavnom zadržali na gospodarskom stanju u svojim zemljama i mjerama koje poduzimaju za savladavanje gospodarske krize. Albanski predsjednik Bamir Topi založio se da i Kosovo bude uključeno u ovaj ekonomski forum, a bugarski je predsjednik govorio i o pogodnostima i napretku svoje zemlje od kada je članica EU-a.

Izvješće o konkurentnosti zemalja u regiji po Lisabonskoj strategiji podnio je predstavnik organizatora Foruma mr. Zlatko Lagumdžija.

Hrvatski predsjednik Mesić bio je najviše intervjuirani sudionik skupa, a novinari su uglavnom tražili njegovo mišljenje o gospodarskim i sigurnosnim prilikama u regiji, posebno u BiH, te o odnosima Hrvatske i Srbije, posebno u vezi sa sudskim procesom pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Nakon završetka rada Foruma predviđena je konferencija za novinare.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...