|

Izvještaj: 'Nema "bitnog napretka" oko topničkih dnevnika'

Izvještaj: 'Nema "bitnog napretka" oko topničkih dnevnika'
0
F
FENA
1.12.2009. u 18:00
1
komentara
0

dijeljenja
Izvještaj: 'Nema "bitnog napretka" oko topničkih dnevnika' Foto: Reuters
Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz u redovnom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, u dijelu koji se odnosi na saradnju Hrvatske sa sudom, ocijenio kako u odnosu na prethodni izvještaj "nije ostvaren nikakav bitan napredak" u vezi lociranja nestalih topničkih dnevnika iz Oluje, te da rezultati proširene istrage koju provode hrvatske vlasti "ostaju ograničeni".
Navodeći kako je Hrvatska u razdoblju na koje se odnosi izvještaj, nastavila primjereno odgovarati na većinu zahtjeva za pravnu pomoć, Brammertz u izvještaju podnesenom Vijeću sigurnosti UN 12. novembra, ističe kako "nikakv bitan napredak nije ostvaren na lociranju niza ključnih vojnih dokumenata povezanih s operacijom Oluja iz 1995.", koje Tužiteljstvo traži od 2007. godine.

Tužitelj Brammertz i predsjednik ICTY-a sudac Patrick Robinson u četvrtak 3. decembra, svoja izvještaja će usmeno iznijeti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

U pisanom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, koje je pribavila Hina, Brammertz ističe kako "Tužiteljstvo pozdravlja inicijativu hrvatske premijerke Jadranke Kosor s kojom je osnovana međuresorska radna grupa za vođenje istrage oko nestalih topničkih dnevnika iz Oluje“.

Komentirajući izvještaj radne grupe, koje je Tužiteljstvo primilo 10. novembra, Brammertz navodi kako je prvotna procjena njegovog ureda da "iako su poduzeti napori da se ostvari napredak u istrazi i poboljša istražni pristup, rezulatati ostaju ograničeni".

- Izgleda da niti jedan od nestalih topničkih dokumenata nije lociran, te da se slijedi samo nekoliko dodatnih putova istrage, navodi haški tužitelj i dodaje kako se u izvještaju radne grupe hrvatske Vlade najavljuje nastavak istrage.

Napominjući kako se radi o ključnim vojnim dokumentima povezanim sa suđenjem hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču koje se bliži kraju, Braammertz u izvještaju "još jednom poziva Hrvatsku da pojača svoje napore i dovrši sveobuhvatnu istragu, kako bi locirala te ključne dokumente i dostavila ih Sudu prije završetka suđenja".

U dijelu izvještaja posvećenom napretku u haškim suđenjima, Brammertz navodi kako je predmet "Gotovina i ostali" u poodmakloj fazi postupka, da su Gotovina i Čermak dovršili iznošenje obrana a za Markača se očekuje da će to učiniti početkom 2010. godine. Donošenje presude predviđeno je za početak maja 2010., javila je Hina.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...