Jadranka Kosor
0

"Izvještaj EK o napretku RH je najbolji izvještaj ikad"

FENA
Jadranka Kosor (Foto: Reuters)
Jadranka Kosor (Foto: Reuters)
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ocijenila je godišnje izvještaj Europske komisije o napretku Hrvatske, usvojeno u utorak, "najboljim izvještajem ikada", ali je rekla da je ono i novi poticaj da se sljedećih mjeseci radi gotovo bez predaha kako bi se po planu završili pregovori i potpisao pristupni ugovor s EU-om.

"Ovo je najbolje izvještaj ikada o napretku RH. Hrvatska pokazuje napredak apsolutno u svim područjima. To je ono što je važno i što pokazuje da je Europska komisija prepoznala naše napore i veliki posao koji smo do sada obavili", izjavila je Kosor u utorak navečer novinarima nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u RH Paulom Vandorenom u Banskim dvorima.

Po njezinim riječima, ovaj izvještaj potvrđuje da je Hrvatska ušla u zadnju fazu pregovora i to je posljednji izvještaj o napretku RH prije završetka pregovora i potpisivanja pristupnog ugovora.

"Posebno me veseli što je primijećeno da smo učinili puno posla, zaista podnijeli veliki teret, prije svega zbog nas i naše budućnosti, a ne samo zbog završetka pregovora", istaknula je Kosor.

Što se tiče poglavlja Tržišno natjecanje (8) i Pravosuđe i temeljna prava (23), ona su "osobito osjetljiva", ali je prepoznato ono što je Hrvatska poduzela u borbi protiv korupcije kao i u rješavanju pitanja brodogradilišta.

"Sve u svemu, ja sam zadovoljna, ali .... ovaj izvještaj je i novi poticaj da još žešće prionemo poslu. Mi smo u zadnjim metrima maratona, ali sada je iznimno važno da ne gubimo dah i da dođemo s još dovoljno snage do cilja. Ja sam sigurna da mi to možemo", kazala je Kosor.

Podsjetila je da je prije nekoliko dana Hrvatska zatvorila 3 poglavlja i najavila je da će sljedećeg mjeseca zatvoriti još tri, a možda i četiri. "Prema tome, za početak sljedeće godine ostaju ova dva osobito osjetljiva, ali sam sigurna da ćemo i njih zatvoriti", istaknula je.

Hrvatska je zatvorila 25 poglavlja pristupnih pregovora, a prestalo joj je još zatvoriti devet poglavlja, odnosno deset ako se računa poglavlje Ostala pitanja o kojemu se ne pregovara.

Što se tiče dijela izvještaja o gospodarskim kriterijima za članstvo, sigurno je važno, nastavila je Kosor, da je Hrvatska prepoznata kao zemlja funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva i da neće biti problema kada postane članica EU-a. Hrvatska zato paralelno radi i program gospodarskog oporavka kako bi, kao gospodarski osnažena država, postala 28. članica.

"Sve u svemu poticaj da sljedećih nekoliko mjeseci radimo snažno, gotovo bih rekla bez predaha, kako bismo zaista na vrijeme prema planu u vremenu mađarskog predsjedanja završili pregovore i potpisali pristupni ugovor", kazala je Kosor.

Europska komisija u utorak je usvojila izvještaj o napretku za zemlje kandidate i potencijalne kandidate, između ostaloga za Hrvatsku, mišljenja o zahtjevu za članstvo Crne Gore i Albanije, te strategiju proširenja za sljedeću godinu.