Regija
0

Izvještaj Ban Ki-moona o Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kosovski Albanci prisutnost misije UNMIK-a sve više doživljavaju kao smetnju neovisnosti, a vlasti u Prištini više ne smatraju rezoluciju UN-a 1244 obavezujućom za kosovske institucije, navodi glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u novom izvještaju o Kosovu objavljenom u četvrtak.

Među mnogim kosovskim Albancima rašireno je gledište da je zadaća misije UN-a obavljena te da je nastavak njezine nazočnosti zapreka da Kosovo funkcionira kao suverena država, navodi Ban u redovnom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

"Kosovske vlasti... posljednjih su mjeseci opetovano izjavljivale da rezolucija 1244 više nije relevantna i da je kosovske institucije nemaju pravnu obvezu poštivati", ističe Ban u izvještaju.

Nakon što je s kampanjom bombardiranja Srbije, NATO 1999. prisilio srpske snage na povlačenje s Kosova, Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a uspostavljena je privremena uprava UN-a nad Kosovom i postavljeni temelji za uspostavu neovisnosti.

Službeno UN ostaje nadležan za Kosovo, jer se Vijeće sigurnosti UN-a nije moglo usuglasiti oko izmjene mandata i legitimnosti proglašenja neovisnosti Kosova u februaru 2008., no misija UNMIK-a smanjena je na 10 posto s nekadašnjeg broja, uz zadržanu nazočnost većinom u sjevernom dijelu Kosova, oko Mitrovice, gdje je većina od 120.000 kosovskih Srba koji ne priznaju albanske institucije, navodi se u izvještaju.

U ostatku Kosova njihovu je ulogu preuzela policijsko-pravosudna misija Evropske unije - EULEX.

Ban Ki-moon navodi kako kosovski Srbi slijede politiku Beograda, odbijajući priznati kosovske vlasti, iako sve više njih traži kosovske osobne karte, vozačke dozvole i druge dokumente.

Glavni tajnik UN-a ističe kako je u razdoblju koje pokriva izvještaj, od 1. novembra 2008. do marta 2009., sigurnosna situacija bila stabilna osim nekoliko incidenata u području Kosovske Mitrovice.

Također se navodi kako su se u tom razdoblju na Kosovu vratile 582 raseljene osobe, pripadnici manjina, prenijela je Hina.

Vijeće sigurnosti UN raspravljat će o izvještaju Ban Ki moona o Kosovu na sjednici 23. marta.