Regija
0

Izvanredna sjednica skupštine Srbije o Kosovu zakazana za poslijepodne

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izvanredna sjednica Skupštine Srbije, na kojoj bi trebala biti potvrđena odluka srbijanske vlade o poništenju jednostrano proglašene kosovske neovisnosti, biti će održana u ponedjeljak poslijepodne.

Očekuje se da će u radu sjednice, sazvane po hitnom postupku, sudjelovati i srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić dogovorili su se u nedjelju navečer da se u najkraćem mogućem roku održi sjednica Skupštine Srbije povodom jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova na kojoj bi trebala biti potvrđena odluka vlade o poništavanju kosovske neovisnosti. Srbija tu odluku kosovske skupštine smatra protupravnim činom privremenih tijela vlasti u Prištini.

Odluka koju je srbijanska vlada usvojila 14. veljače predviđa poništavanje akata i radnji privremenih kosovskih organa kojima se jednostrano proglašava neovisnost, jer, kako se ističe, narušavaju suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Srbije, zajamčenu Ustavom, Poveljom UN-a, Rezolucijom Vijeća sigurnosti 1244 i drugim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, kao i međunarodnim pravom. Tom odlukom srbijanska vlada potvrdila je kako je Kosovo neotuđivi dio Srbije.