Dušan Ignjatović
0

Izručenje u skladu sa zakonom

FENA
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je, povodom jutrošnjeg izručenja haškog optuženika Radovana Karadžića, da je to učinjeno u skladu sa zakonom i redovnom procedurom.

Ukazujući na to da je istekao rok koji je sud odredio za žalbu na rješenje istražnog sudije o ispunjenosti uvjeta za izručenje Karadžića Haagu, Ignjatović je rekao da ne zna šta se dogodilo sa tom žalbom.

Ignjatović je Televiziji B92 rekao da je bio sklon da vjeruje da žalba nije uručena i da nije dostavljena Specijalnom sudu zato što je to bio način da se produži vrijeme u kojem će Karadžić ostati u Srbiji.

Direktor Kancelarije za saradnju s Haagom je istakao da, što se tiče Kancelarije neće biti nikakvih problema da se potrebna dokumentacija dostavi Karadžićevoj odbrani.

Prema njegovim riječima, odbrana će moći na nju da računa, ukoliko ona postoji u državnim arhivama.

Ignjatović je ocijenio da je saradnja Srbije sa Haškim tribunalom na više nego na zadovoljavajućem nivou. On je podsjetio da je od 1.700 zahtjeva više od 95 posto u potpunosti riješeno, dok su ostali bar djelimično riješeni i da su od 46 haških optuženika, 44 slučaja riješena i da su preostala samo dvojica.

Ignjatović je naveo da ne očekuje da Tribunal odustane od haškog optuženika Ratka Mladića i dodao da je "za nas važno hapšenje Radovana Karadžića", da je "led probijen" i da je sada svima jasno da država na sakriva ni haškog optuženika Gorana Hadžića, ni Mladića.

"Nama stvarno ostaje da završimo to", najavio je Ignjatović, dodajući da je država postavila zadatak da se "skloni balast" i da smatra "da ćemo završiti to".

Upitan da li bi suđenje Karadžiću moglo da otvori nov ugao za Međunarodni sud pravde, gdje je donijeta presuda po bosanskoj tužbi za genocid, Ignjatović je odgovorio da lično u to ne vjeruje i da je taj sud imao dovoljno dokumenata i dokaza da presudi kako je presudio.

Ocijenivši da će suđenje Karadžiću doprinijeti miru u regionu, Ignjatović, je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da ne vidi nikakvu vezu između sinoćnjeg mitinga opozicije u Beogradu i izručenja Karadžića.