Regija
0

Izručenje Sanadera Hrvatskoj moguće već iduće sedmice

FENA
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader mogao bi biti izručen Hrvatskoj iduće sedmice, izjavio je danas jedan od njegovih branitelja iz Zagreba Goran Suić pozivajući se na neslužbene informacije koje su stigle do Sanaderova branitelja iz Austrije.

"Bečki odvjetnik Werner Suppa izvijestio nas je jučer tokom posjete u pritvoru u Salzburgu da bi po nekim informacijama koje su došle do njega Sanader mogao biti izručen iduće sedmice, no službene potvrde za to nema", izjavio je za Hinu Suić, dodajući kako odbrana ne zna je li austrijska ministrica pravosuđa potpisala odluku o izručenju i jesu li se dvije zemlje dogovorile o datumu i načinu izručenja.

Dodao je da niko od predstavnika austrijskih vlasti nije kontaktirao Sanadera koji, kako je rekao, i dalje ima problema te trpi bolove zbog povrede noge. Sanader je, naime, povrijedio nožne tetive vježbajući u teretani austrijskog pritvora.

U Hrvatskoj je protiv Sanadera od decembra prošle godine USKOK pokrenuo nekoliko antikorupcijskih istraga, zbog čega je i zatraženo njegovo izručenje.

Istrage nadzire zagrebački Županijski sud, koji je danas opovrgnuo novinske napise da će Sanaderu suditi sudija Ivan Turudić, inače i obnašatelj dužnosti predsjednika suda te predsjednik Odjela za USKOK.

Na sudu kažu da USKOK protiv Sanadera još nije ni podigao optužnicu.

Nakon eventualno podignute optužnice, ona mora najprije ići na potvrdu optužnom vijeću, a tek u slučaju njenog potvrđivanja predsjednik Odjela za USKOK određuje sudiju koji će predmet dobiti u rad, i to po redoslijedu i na način kako to određuje sudski poslovnik, ističe u saopćenju zagrebački Županijski sud i dodaje kako je zato netačna informacija da je u ovom trenutku već određen sudija.