{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izručenje Haškom sudu u srijedu ili četvrtak

F
26.7.2008. u 18:35
0
0
Izručenje Haškom sudu u srijedu ili četvrtak
0
Izručenje Haškom sudu u srijedu ili četvrtak
Svetozar Vujačić, Foto: AP
Branitelj haškog optuženika Radovana Karadžića advokat Svetozar Vujačić izjavio je u subotu da će Karadžić Haškom sudu biti izručen vjerovatno u srijedu ili četvrtak.
Usprkos tome što je beogradskoj "Politici" Vujačić u petak navečer potvrdio da je poštom poslao žalbu na rješenje istražnog suca o ispunjenosti pretpostavki za Karadžićevo izručenje Haškom sudu, u subotu novinarima ispred Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu to nije htio potvrditi.

"Da sam jučer rekao medijima da ću žalbu podnijeti sinoć u bilo kojoj pošti, ta žalba bi već bila odbijena i Karadžić bi danas bio prebačen u Den Haag", rekao je Vujačić, prenosi Hina.

Glasnogovornica Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je u subotu za Radio B92 da ne može reći kad će tačno odluka o Karadžićevom izručenju biti donesena.

"Tokom jučerašnjeg dana, odnosno do isteka radnog vremena u petak žalba nije stigla na sud. Međutim, rok za žalbu isticao je u petak u ponoć, što znači da je po završetku radnog vremena suda ona mogla biti upućena i poštom, a dan i sat predaje pošti se računa kao dan i sat predaje sudu. S obzirom da je vikend i da su neradni dani i za poštu i za sud, više informacija imat ćemo u ponedjeljak", kazala je Ramić.

O žalbi na rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje Haškom sudu odlučuje izvanraspravno vijeće Specijalnog suda za ratne zločine u roku od tri dana, a na odluku vijeća žalba nije dopuštena, te konačnu odluku o izručenju potpisuje Ministarstvo pravosuđa Srbije. Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u petak je izjavio da bi Karadžić Haškom sudu mogao biti izručen najranije u ponedjeljak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: