Zagreb
0

Izrađen foto robot Pukanićevog ubojice

FENA
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list
Hrvatska policija je izradila foto robot ubojice Ive Pukanića, no još ga uvijek neće objaviti u javnosti, izvijestio je poslijepodne načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

"Policija je izradila foto robot muškarca za kojega se sumnja da je postavio eksploziv kojim je ubijen Ivo Pukanić", izjavio je Borovec na izvanrednoj konferenciji za novinare ispred sjedišta zagrebačke policije dodavši kako će policija foto robot možda objaviti sutra.

Prije objave foto robot će usporediti sa snimkama video nadzora zgrade tjednika "Nacional" i drugih nadzornih kamera s tog područja.

Borovec nije želio odgovoriti je li foto robot sličan skici napadača za kojega je Pukanić prijavio da ga je pokušao ubiti u travnju ove godine u Ilici.

Još jednom je pozvao građane da se jave s korisnim informacijama, iako su, kako je rekao, to već učinili mnogi.

"Policija je do sada razgovarala s više stotina građana, a brojka se mijenja iz sata u sat", kazao je.

Najavio je da će u Zagreb iz ostalih hrvatskih gradova doći pojačanje od 250 policajaca, što je označio kao jednu od prvih interventnih mjera kojima bi se podigla razina sigurnosti u Zagrebu.

"To bi trebalo imati utjecaja na veći osjećaj sigurnosti građana Zagreba, ali i stvarni utjecaj na kriminalne događaje", kazao je Borovec. Dodao je da će se u narednom razdoblju poduzeti čitav niz dugoročnih mjera kako bi se pojačala sigurnost Zagreba na kojega otpada trećina ukupnog kriminala u državi.

U ime Ravnateljstva policije istaknuo je da u rješavanju ubojstva žele suradnju u s "Nacionalom", a ne medijsku polemiku s tim tjednikom koji je danas optužio policiju da je izravno odgovorna za Pukanićevu smrt jer mu je ukinula zaštitu.

Borovec je ponovio da mjere zaštite nisu bile ukinute, već ublažene, "uvažavajući pritom Pukanićevu želju za poštivanjem njegovih privatnih i drugih obveza".

Demantirao je i da je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio kako je osiguranje ukinuto na zahtjev Pukanića. "U izjavi je spomenuo da je postojao dogovor između Ive Pukaniæa i policije o promjeni režima osiguranja", objasnio je Borovec.

Nije želio komentirati nagađanja da je eksplozivna naprava kojom su ubijeni Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić bila postavljena u parkiranom motociklu ili u kanti za smeće. "Riječ je o povjerljivim podacima koji će se u daljnjoj fazi kriminalističke obrade koristiti za poligrafska testiranja", pojasnio je.

Ivo Pukanić bit će pokopan u ponedjeljak, 27. listopada u 16 sati na groblju u Velikoj Gorici, a u redakciji "Nacionala" blizu koje je ubijen od danas poslijepodne otvorena je knjiga žalosti.