12. novembar
1

Iznenađenje na izborima u Sloveniji: Borut Pahor i Marjan Šarec idu u drugi krug

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Borut Pahor je na današnjim izborima u Sloveniji dobio najveću podršku birača sa 47,09 posto osvojenih glasova, a iza njega je mladi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec sa 24,97 posto osvojenih glasova. Kandidati idu u drugi krug izbora.

Nakon što su preliminarni rezultati pokazali da mu nedostaje tri posto glasova za pobjedu u prvom krugu, Pahor je kazao da će biti potreban zaokret, prenosi slovenačka agencija STA.

"Bili smo spremni za ovaj ishod od samog početka. Mislim da ću pobijediti, ali ću morati naporno da radim sve do samog kraja", rekao je Pahor u svojoj prvoj izjavi kada je stigao u štab svoje kampanje u Ljubljani.

Podsjećamo, bilo je potrebno da kandidat osvoji preko 50 posto glasova kako ne bi morali ići u drugi krug izbora. Budući da Pahor nije ostvario taj očekivani rezultat, drugi krug predsjedničkih izbora će biti održan 12. novembra.

Kandidatkinja Slovenske demokratske stranke (SDS) Romana Tomc osvojila je 13,73 posto glasova, a kandidatkinja Nove Slovenije - demokršćana (NSI) Ljudmila Novak 7,15 posto, dok je ostalih pet kandidata daleko iza njih.

Odaziv na izbore bio je manji nego na zadnjim predsjedničkim izborima 2012. godine, a po nekim prognozama pokazao se kao povijesno nizak - negdje oko 45 posto.

Birališta su zatvorena u 19 sati.