Regija
505

Između makedonskog graničnog policajca i izbjeglice iz Iraka rodila se ljubav

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Bobi Dodevski nije trebao raditi tog kišnog martovskog dana kada je upoznao svoju buduću suprugu. Ovaj 35-godišnji makedonski granični policajac mijenjao je kolegu kada je u mnoštvu izbjeglica koje su se nadale da će tog dana preći granicu ugledao Nooru Arkavazi, djevojku iz Iraka koja je pješačila ka boljem svijetu sa svojom porodicom.

Dvadesetogodišnja Noora napustila je početkom 2016. godine svoj dom u Diyali, istočnoj iračkoj provinciji razorenoj nasiljem. Sa svojim roditeljima, bratom i sestrom kretala se utabanim putem iz Iraka preko Turske, pa onda brodom do grčkog otoka Lezbos i potom došla do granice s Makedonijom.

Tu su čekali i nadali se da će im saopćiti kako mogu krenuti put Srbije. Dok je čekala dobre vijesti, upoznala je Dodevskog.

"Bila je to sudbina", kaže on za BBC.

U vrijeme kad su se upoznali sudbina izbjeglica u Makedoniji bila je krajnje neizvjesna jer su balkanske zemlje zatvorile svoje granice za migrante.

"Sanjala sam jednostavan san - da sa svojom porodicom živim u Njemačkoj", ispričala je Iračanka novinaru AFP-a.

Noora govori šest jezika, a kad je stigla na granicu bila je bolesna te su je uputili Dodevskom koji je govorio engleski.

"Kad sam prvi put prešla granicu imala sam visoku temperaturu i mnogo puta sam padala u nesvijest. Bobi je odmah poslao osoblje Crvenog krsta da me spasi", ispričala je.

Bobi se držao kao profesionalac, ali su njegove radne kolegice ipak primijetile da je među parom sijevnula iskra ljubavi. Šalili su se kako se slabije skoncentriše na posao i govorili mu: "Mislimo da ti je ovdje na granici neko pomutio mozak!".

Nakon što su razgovarali Noora je osjetila isto i željela je da što više vremena provode zajedno.

"Viđam mnogo djevojaka, možda i ljepših od Noore, ali vidim i nešto posebno u njenim očima, tako da sam rekao: To je to. Želim da mi postane žena", ispričao je Makedonac.

Dok se oporavljala od bolesti Noora je počela pomagati lokalnom Crvenom krstu. Dok su izbjeglice u tranzitnom kampu Tabanovce čekali vijesti o svojoj sudbini, Noora i Bobi su se polako upoznavali, a onda je on nju i njenu majku odveo do obližnje trgovine da kupe odjeću i hranu. Oduševio je igrajući se sa djecom izbjeglicama, što njegove ozbiljnije kolege nisu radile.

Zatim su u aprilu zajedno večerali u restoranu, a on je bio vidno nervozan, tresao se i pio puno vode.

"Deset puta mi je ponovio pitanje: Hoćeš li se udati za mene?", prisjeća se Noora otkrivajući kako je mislila da se šali i odgovarala mu da neće.

Vjenčali su se u julu prošle godine, na njen rođendan, samo četiri mjeseca nakon upoznavanja. Danas žive u Kumanovu u Makedoniji. Noora je muslimanka, a Bobi pravoslavac. Na svadbi su ugostili 120 ljudi raznih konfesija, uključujući i kolege iz Crvenog krsta.

Iako je Noorina porodica stigla u Njemačku, ona je ostala sa suprugom i njegovih troje djece. Uskoro će i sami dobiti bebu.