Jadranka Kosor
0

Izlazak iz krize je glavni cilj nove hrvatske vlade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor na današnjoj, prvoj sjednici Vlade kojoj je na čelu, glavnim je ciljem označila izlazak iz krize.

Naša će nastojanja biti usmjerena očuvanju makroekonomske stabilnosti, gospodarskom oporavku i izlasku iz krize, kazala je premijerka Kosor na početku sjednice na kojoj se raspravlja i o rebalansu državnog proračuna, a koji je, kako je kazala, "težak oko 3 milijarde kuna".

Naglasila je kako je činjenica da je gospodarska kriza poljuljala temelje gospodarstva u svijetu, što se prelilo i na Hrvatsku.

Makroekonomski uvjeti značajno su promijenjeni i znatno pogoršani, kazala je premijerka Kosor podsjećajući na pad BDP-a u prvom tromjesečju za 6,7 posto.

Vlada procjenjuje da će pad BDP-a u ovoj godini biti 4,5 posto, a inflacija 2,7 posto, istaknula je Kosor.

Predloženim rebalansom, kazala je, predlaže se preraspodjela 2,2 milijarde kuna, te dodatne uštede na raznim stavkama za 780 milijuna kuna.

"Rebalans je tako težak oko 3 milijarde kuna", kazala je Kosor.

Podsjetila je da je u aprilu rebalansirano 5 milijardi kuna, što je, sa sadašnjih 3 milijarde, ukupno 8 milijarda u odnosu na proračun usvojen krajem prošle godine.

Predsjednica Vlade najavila je kako "to nije kraj" te da će vjerojatno tokom jula zatražiti vanrednu sjednicu Hrvatskog sabora.