Mesić, Sanader
0

Izjava Sarkozyja ne odnosi se na Hrvatsku

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u petak kako se francuska najava da neće biti proširenja Europske unije bez usvajanja Lisabonskog ugovora ne odnosi na Hrvatsku, a premijer Ivo Sanader kako Francuska uvjerava da je Hrvatska na sigurnoj strani.

Komentirajući novinarima izjavu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da neće biti proširenja Unije bez usvajanja reformskog ugovora Mesić je rekao kako se to u svakom slučaju ne odnosi na Hrvatsku.

"Ako je nešto dogovoreno, ako su se dogovorile države, onda se to mora provesti. Prema tome na Hrvatsku se to neće odnositi", rekao je Mesić u Uredu predsjednika.

Sarkozy je po završetku prvog dana summita EU-a u Bruxellesu u noći s četvrtka na petak izjavio da ni jedna zemlja ne može biti primljena u EU dok se ne ratificira Lisabonski ugovor i da se to odnosi i na Hrvatsku, a to je ponovio i po završetku summita u petak.

Premijer Ivo Sanader kazao je kako je Hrvatska na sigurnoj strani.

"A ima i obrazloženje, jučer, iz francuske vlade, da je Hrvatska na sigurnoj strani", dodao je Sanader nakon Mesića.

Sarkozyjev stav kosi se s izjavom predsjednika izaslanstva za Europsku uniju francuskoga Senata Huberta Haenela koji je prije tri dana u Zagrebu hrvatskim dužnosnicima poručio kako se Hrvatska ne treba nimalo bojati da će institucionalna kriza EU-a nastala irskim odbijanjem Lisabonskog ugovora usporiti širenje Unije.