Crna Gora
636

Izgubljeni Poljak u Baru zapalio vatru da bi pokazao gdje je, pa požar zahvatio cijelo brdo

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Veliki požar izbio je oko 19 sati na brdu Šušanj iznad istoimenog naselja u Baru, kojeg je prouzrokovao turista iz Poljske, koji se izgubio.

"Situacija je izuzetno ozbiljna, jer u ovom trenutku zavisno od vjetra, može doći ne samo do ugrožavanja gornjih kota Šušanja, već sa jedne strane brda i Sutomora, a sa druge strane Zubaca", kazali su iz Vatrogasne brigare grada Bara.

Požar, koji je zahvatio veliku površinu, je formirao plameni trougao na brdu i jasno je vidljiv iz praktično svih djelova Bara.

Vatra se od vrha brda spustila ka naseljima Karadanovići i Talići.

Načelnik Barske službe zaštite Velizar Čađenović rekao je za Vijesti.me da je plamen buknuo pod nevjerovatnim okolnostima.

"Obaviješten sam da je jedan planinar iz Poljske koji se izgubio u brdu, u namjeri da signalizira na kom se mjestu nalazi, zapalio vatru koja se zbog vjetra i suhe vegetacije odmah proširila na veliki dio brda. Situacija je izuzetno ozbiljna, jer u ovom trenutku zavisno od vjetra, može doći ne samo do ugrožavanja gornjih kota Šušanja, već sa jedne strane brda i Sutomora, a sa druge strane Zubaca", rekao je Čađenović.

On je dodao da će tražiti hitno uključivanje hrvatskih kanadera u gašenje požara od ranih jutarnjih sati kao i raspoloživih aviona crnogorskog MUP-a.

"Odmah smo počeli da pravimo planove akcije za sutra, od rane zore. U ovom trenutku je vatra još daleko od puta, međutim, zbog mogućeg razvoja situacije moramo biti maksimalno na oprezu", kazao je Čađenović.

Izgubljeni Poljak još uvijek nije pronađen.