Kosovo
0

Izgredi u sjevernom dijelu Mitrovice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nepoznate osobe oštetile su prošle noći sedam vozila kosovskih registarskih pločica, jedno vozilo UN-a i jedno vozilo kosovske policije u Bošnjačkoj mahali, naselju na sjeveru Mitrovice, gdje žive pretežno Srbi, izjavio je u četvrtak glasnogovornik regionalne kosovske policije Besim Hoti, dodajući kako zasad nema osumnjičenika za taj izgred.

Komentirajući najnovije izgrede u Mitrovici, kosovski premijer Hashim Thaci je rekao kako neće biti nikakvih zapreka raspoređivanju europske misije EULEX-a na cijelom teritoriju Kosova.

"EULEX će biti raspoređen i na sjeveru (među Srbima) i nikakvi radikalni ekstremisti ili usporedne strukture neće ometati njegov rad", rekao je kosovski premijer.

To je potvrdila i glasnogovornica EULEX-a Karin Limdal. Ona je agenciji Tanjugu izjavila da će 9. prosinca na sjeveru Kosova biti raspoređeno 25 policajaca i nekoliko sudaca i tužitelja i da će se misija stalno popunjavati kako bi do kraja zime imala 1900 članova.

Državni tajnik u srbijanskome Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da pripadnici EULEX-a neće doći na sjever Kosova 9. prosinca, kako je najavljeno.

"Ovo je hipotetički rok jer se dan prije održava sjednica ministara vanjskih poslova EU na kojoj će vjerojatno biti donesena politička odluka koja će omogućiti operacionalizaciju raspoređivanja EULEX-a", rekao je Ivanović, prenose kosovski mediji.

Dodao je da će kosovski Srbi poštovati odluku Vijeća sigurnosti o dolasku EULEX-a, ali će biti potrebno vrijeme da steknu povjerenje u novu misiju.