Srbija
0

Izgradnja metroa u Beogradu u naredne dvije godine

SRNA
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocijenio je da glavni grad Srbije ima snage da uz pomoć države krene u izgradnju metroa u naredne dvije godine, ali uz uslov da se urade detaljni planovi svih radova i finansiranja.

"Beogradski metro neće početi da se gradi dok ne bude bilo jasno šta će se dešavati svakoga dana sledećih deset godina koliko je potrebno da se po našoj proceni izgrade njegove tri linije", rekao je Đilas nakon poslovnog doručka sa predstavnicima kompanija članica Američke privredne komore u Srbiji.

On je dodao da bi tokom ljeta trebala da se donese odluka o osnovnim planovima vezanim za izgradnju beogradskog metroa.

"To znači nezavisni šinski sistem, a ne razvijeni tramvaj, da na Novom Beogradu trasa metroa bude iznad zemlje, a u centru grada ispod zemlje, kao i da druga linija spaja centar grada i Banovo brdo", rekao je Đilas i dodao da se neće praviti ni laki ni teški, već beogradski metro koji treba da ima kapacitet da zadovolji potrebe grada.

Prema njegovim riječima, treba da se uradi preliminarni dizajn metroa, da se nađu finansijeri, kao i način na koji će se novac vratiti. 

"Nećemo da uđemo u projekat koji ne može da se realizuje. Po našoj proceni, koja je mnogo opšta, za tri linije beogradskog metroa potrebno je više od milijardu evra", rekao je Đilas i dodao da mora da se vidi i kakav će biti udio Srbije.