{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović u Rijeci: Različitosti su bogatstvo, gradimo budućnost na poštovanju

A
4.5.2013. u 12:45
17
34
Izetbegović u Rijeci: Različitosti su bogatstvo, gradimo budućnost na poštovanju
17
Izetbegović u Rijeci: Različitosti su bogatstvo, gradimo budućnost na poštovanju
Foto: Anadolija
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, u svom današnjem govoru na svečanom otvorenju Islamskog centra u Rijeci, izrazio je uvjerenje da će stabilnost i prosperitet biti ključne odrednice budućih odnosa regiji, javio je dopisnik agencije Anadolija.
"Uvjeren sam da smo svi zajedno na novom početku i da će stabilnost i prosperitet biti ključne odrednice budućih odnosa u ovom dijelu Evrope", poručio je Izetbegović, podsjećajući na svoju prošlosedmičnu posjetu Beogradu, tokom koje je "osjetio dobru volju kod ključnih ljudi državnog vrha Srbije. Volju da se ide naprijed, da se gleda u budućnost, ne gurajući pod tepih istinu o prošlosti".

On je ukazao na historijsku težinu i snagu poruka danas upućenih iz Hrvatske.

"Poruke koje danas upućujemo iz Hrvatske imaju svoju historijsku težinu i snagu o kojoj će svjedočiti i buduće generacije. Pogotovo što ih zajednički i iskreno šaljemo tek nepuna dva mjeseca prije nego što će Republika Hrvatska postati punopravna članica Evropske unije", kazao je Izetbegović.

On je izrazio uvjerenje da će i BiH u najskorije vrijeme postati dio velike evropske porodice zemalja jer, "narodi i građani Bosne i Hercegovine to zaslužuju, unatoč svim poteškoćama s kojima se na evropskom putu suočavaju".

Hrvatska dobro mjesto za život BošnjakaIzetbegović je istakao da je Hrvatska dobro mjesto za život Bošnjaka muslimana, a način na koji je riješen njihov status može biti primjer i drugim evropskim zemljama.

"Mi muslimani vjerujemo u ajet iz Kur'ana časnog u kojemu stoji da je "Bog različite narode na zemlji stvorio kako bi se upoznavali". Znamo da ćemo na ovom svijetu nastaviti živjeti zajedno, jedni pored drugih ili jedni sa drugima, pa je potpuno pogrešno težiti dominaciji jednih nad drugima", rekao je naglašavajući da su naše različitosti naše bogatstvo, nikako nedostatak. Na međusobnom poštovanju i uvažavanju trebamo graditi budućnost. Za to nema bolje simbolike od ove današnje”.

"Vjerujem da hiljadu i jedan kilometar naše međusobne granice, koja će uskoro postati i granica Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, neće biti nikakva "željezna zavjesa", nego da ćemo zajednički tu granicu ispuniti tačkama spajanja i još intenzivnije saradnje", kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, današnji događaj, u svojoj punoj pozitivnoj simbolici, nadilazi kontekst odnosa dvije susjedne zemlje i šalje dobre signale cijelom svijetu, “a posebno ovoj našoj regiji nakon svih dramatičnih dešavanja u bliskoj prošlosti”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: