{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Izbrisanim Hrvatima iz BiH ostaju socijalna prava"

S
17.2.2010. u 17:59
0
2
"Izbrisanim Hrvatima iz BiH ostaju socijalna prava"
0
"Izbrisanim Hrvatima iz BiH ostaju socijalna prava"
Vladimir Šeks
Između dva čitanja zakona o prebivalištu utvrdit će se mehanizmi kojima će se zaštititi socijalna prava hrvatskih državljana kojima će prestati prebivalište, izjavio je danas predsjednik saborskog Odbora za Ustav Vladimir Šeks (HDZ).
Šeks je to kazao tokom rasprave o prijedlogu hrvatske vlade koji bi, među ostalim, trebao ukinuti praksu da ista osoba ima prebivalište u Hrvatskoj i susjednoj zemlji.

"U dijelu javnosti izražena je bojazan da će određena socijalna prava koja se vežu uz prebivalište prestankom prebivališta biti ugrožena. Neće biti, jer će se i kroz ovu raspravu, između prvog i drugog čitanja, utvrditi jedan mehanizam kojim će se zaštititi socijalna prava osoba kojima će prestati prebivalište", rekao je Šeks.

Najavio je da će mehanizam o kojem govori uskoro biti predstavljen javnosti, a odbacio tumačenja da će novi zakon zaštititi hrvatske državljane koji su izbjegli u Srbiju, dok će Hrvate iz BiH podvrgnuti brisanju.

"Zakon se odnosi jednako na sve", naglasio je Šeks, ističući i da neće biti brisanja iz prebivališta onih koji su obuhvaćeni programima obnove i povratka izbjeglica.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić ponovno je naglasio da policija neće masovno ad hoc brisati ljude iz prebivališta, nego da će utvrđivati zloupotrebe instituta prebivališta, a da će se brisanje provoditi u slučaju kad nedvojbeno utvrdi da osoba ne prebiva na adresi na kojoj je prijavljena.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) ističe, međutim, da se zakon mora provoditi dosljedno, kako bi se izbrisali svi koji zloupotrebljavaju prebivalište, bez obzira koliko je takvih.

"O zloupotrebama govorimo samo kad su izbori", ustvrdila je Antičević-Marinović, koja komisijama Iustitia et Pax biskupskih konferencija Hrvatske i BiH zamjera što otvoreno govore da su građani koje žele zaštititi imali lažno prebivalište.

"Naša je ustavna obveza pomagati Hrvate u BiH, možda i u većoj mjeri nego sada, ali na transparentan način, a ne da ih se ovako drži podanicima, umjesto građanima koji onda slobodno mogu birati na izborima", rekla je SDP-ova zastupnica.

Njezinu stranačkom kolegi Josipu Leki nejasno je što će se dogoditi s građanima koje policija izbriše. "Ako na šest mjeseci odem u Split, ne prijavivši promjenu prebivališta i policija me izbriše, što ćete sa mnom, hoćete li me izbaciti iz države", upitao je Leko.

Vesna Pusić (HNS) upozorila je, pak, da zakon ne smije odvesti u prenormiranost. "Ne smijemo se prepustiti euforiji preregulacije, da ne izmislimo Velikog brata".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: