{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izbrisani grafiti sa Šejh-Mustafinog turbeta, uskoro videonadzor

A
14.11.2013. u 12:47
0
53
Izbrisani grafiti sa Šejh-Mustafinog turbeta, uskoro videonadzor
0
Sa zidova turbeta Šejh-Mustafe u Beogradu izbrisani su uvredljivi grafiti koji su bili ispisani prethodnih dana, a uskoro bi trebalo da bude postavljen i videonadzor.


Kako je dopisniku agencije Anadolija potvrdio koordinator Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA) u Beogradu Emrah Ustaomer, grafite sa uvredljivim porukama su uz njihovo insistiranje i pomoć skinuli radnici opštinskih službi Beograda.

Ustaomer je istakao da je posredstvom Ambasade Turske u Beogradu od srbijanskih vlasti dobijena dozvola za postavljanje kamera uz pomoć kojih će biti nadzirano turbe.

Na zidovima objekta, koji se nalazi u centru Beograda i koji je sagrađen 1783. godine, u blizini Studentskog trga, za sada nepoznati počinioci su u noći sa utorka na srijedu ispisali crnom bojom, ćiriličnim i latiničnim pismom, grafite čiji sadržaj vrijeđa islamske svetinje.Tekstovi ispisani na turbetu, koje je nakon restauracije od strane Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA), početkom prošlog mjeseca otvorio zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag, uznemirili su muslimansku javnost u glavnom gradu Srbije, ali i naišli na osude Beograđana.

Ispisivanje sramnih grafita osudili su i najviši zvaničnici vlasti u Srbiji, potvrdio je srbijanski muftija Muhamed ef. Jusufspahić.

"Svi su me zvali, s najvišeg nivoa. Raspitivali su se i izrazili žaljenje i osudu", rekao je Jusufspahić ne želeći da izdvaja imena.On je naglasio da su ispisani uvredljivi tekstovi isključivo imali vjersku konotaciju, a ne nacionalnu.

Policija je izvršila uviđaj na mjestu događaja, ali zasad nema informacija o identitetu počinilaca.

Gradska TV Studio B je prenijela da su u Sekretarijatu za inspekcijske poslove Grada Beograda izjavili da će te "četiri ispisane rečenice na turbetu" Beograđane koštati 50.000 dinara (443 eura).

Šejh-Mustafino turbe nalazi se u Višnjićevoj ulici, u samom centru Beograda. Na istom mjestu nalazila se tekija koja je pripadala sadijskom redu derviša.Za vrijeme turskog vakta, tokom tri i po stoljeća u Beogradu su živjeli derviši i bilo je 17 tekija. Jedna od centralnih gradskih ulica prema austrijskom planu grada iz 1789. godine nosila je naziv Derwish Gassen (Derviška ulica).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: