Regija
0

Izborni zvaničnik u Prizrenu udaljen s biračkog mjesta zbog ometanja glasanja

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Državno tužilaštvo Kosova je saopštilo da do sada izborni proces protiče regularno, te da je zabilježen jedan incident u Prizrenu.

Nacionalna koordinatorka za izbore iz Državnog tužilaštva Kosova Laura Pula izjavila je na konferenciji za novinare da je jedan izborni zvaničnik udaljen sa glasačkog mesta zato što je ometao jednog glasača tokom glasanja. 

“Na terenu imamo 100 tužilaca i 300 pomoćnog osoblja. Do sada nismo evidentirali neke posebne neregularnosti, osim u Prizrenu, gdje je protiv jedne menadžerke započet redovni proces zato što je ometala  glasački proces i ona je zamijenjena”, kazala je Pula.

Državno tužilaštvo radi u saradnji sa Kosovskom policijom, koja je prema riječima Bakija Kelanija, portparola KP-a, za današnji dan glasanja angažovala više od 5.000 svojih pripadnika širom Kosova.

Sigurnosne mjere za parlamentarne izbore na Kosovu pažljivo su isplanirane i koordinišu se između Kosovske policije, EULEX-a, KFOR-a i OEBS-a. 

Pravo glasa ima 1,7 miliona birača iz 38 kosovskih opština, a glasa se u 798 biračkih cenatra sa 2.374 glasačkih mjesta.