Prebrojano 99 posto glasova
549

Tomislav Nikolić je novi predsjednik Srbije

SRNA
Tomislav Nikolić slavi pobjedu (Foto: AFP)
Tomislav Nikolić slavi pobjedu (Foto: AFP)
Prema privremenim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), na predsjedničkim izborima u Srbiji kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić osvojio je 50,21 posto glasova, a kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić 46,77 posto.

Ovo su rezultati na osnovu prebrojanih listića sa 52,51 posto biračkih mjesta, saopćio je RIK.

Govoreći u brojevima Nikolić je osvojio 1.521.600 glasova, a Tadić 1.487.000.

Prema zakonu,konačni rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora biće saopšteni 96 sati po okončanju izbora.

Pobjednik predsjedničkih izbora u Srbiji je lider SNS-a Tomislav Nikolić koji je osvojio 49,8 posto glasova, a u Srbiji je u drugom krugu glasalo 46,3 posto građana, saopćio je CeSID konačnu procjenu ishoda drugog kruga predsjedničkih izbora.

Nikolićev protivkandidat, lider DS-a i dosadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić osvojio je 47 posto glasova.

U Beogradu je Nikolić osvojio 48,9 posto glasova, a Tadić 47,4 posto, dok je u centralnoj Srbiji Nikolić osvojio 53,2 posto, a Tadić 44 posto.

U Vojvodini Nikolić je osvojio 44,2 posto, a Tadić 52,2 posto.

Boris Tadić čestitao je Tomislavu Nikoliću na pobjedi i rekao da neće biti premijer Srbije.

Biračka mjesta u Srbiji zatvorena su u 20.00 sati.

Ovi kandidati su u prvom izbornom krugu, 6. maja, osvojili najviše glasova među ukupno 12 kandidata pri čemu Tadić 25,31, a Nikolić 25,05 posto glasova.

Na biračkom mjestu u Banjoj Luci u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić osvojio je 98 glasova, dok je kandidat liste “Izbor za bolji život" Boris Tadić osvojio 89 glasova, rečeno je Srni u Konzulatu Srbije u Banjoj Luci.

Predsjednik biračkog odbora na biračkom mjestu dva u Banjoj Luci Aca Jovanović rekao je Srni da je na ovom biračkom mjestu do 20.00 sati, kada je i zatvoreno, glasalo ukupno 190 birača ili 63 posto od ukupno 300 upisanih.

Jovanović je istakao da je glasanje proteklo u najboljem redu i po planu.

U BiH su predviđena dva biračka mjesta za današnji drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji,i to u Ambasadi Srbije u Sarajevu i u Konzulatu u Banjoj Luci.

Za glasanje u Sarajevu prijavilo se 100 birača, a u Banjoj Luci 300.