{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izbori u Hrvatskoj: Građani prijavljuju kršenje izborne šutnje i ugroženost tajnog glasanja

A
8.11.2015. u 15:58
0
4
Izbori u Hrvatskoj: Građani prijavljuju kršenje izborne šutnje i ugroženost tajnog glasanja
0
Izbori u Hrvatskoj: Građani prijavljuju kršenje izborne šutnje i ugroženost tajnog glasanja
Parlamentarni izbori za osmi saziv Hrvatskog sabora prolaze s dobrom izlaznošću, ali i u znaku pojačanog broja dojava građana o nepravilnostima, koje se odnose na kršenje izborne šutnje, needuciranosti biračkih odbora i ugroženu tajnost glasanja, javlja organizacija civilnog društva GONG.
"Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, i to pozivanjem na glasanje za Domoljubnu koaliciju, Hrvatsku raste, Milana Bandića, Živi zid, U ime obitelji i Naprijed Hrvatska. Šutnja se krši na pojedinim biračkim mjestima i putem komunikacijskih kanala, poput plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i SMS-ova", javljaju iz GONG-a.

Kada je riječ o radu biračkih odbora, iz ove organizacije ističu da su primili dojave građana o "slaboj educiranosti pojedinih biračkih odbora što se očituje u nepoznavanju načina glasanja pripadnika nacionalnih manjina i ugrožene tajnosti glasanja."

Dojave se odnose i na neprimjerena uređenja pojedinih biračkih mjesta i postavljanja glasačkih listića na način da se može vidjeti serijski broj što također ugrožava tajnost glasanja, dodaju iz GONG-a.

Istovremeno je i Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo kako im se na dan izbora za Hrvatski sabor, požalilo više građana da dobijaju SMS poruke s pozitivnim ili negativnim sadržajem u odnosu na određene izborne sudionike, ocijenivši ih kršenjem izborne šutnje. 

DIP je Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) proslijedilo pregled brojeva koje su mu dojavili građani, a sa kojih su im, kako ističu, upućene SMS poruke.

Povjerenstvo je to učinilo kako bi HAKOM u okviru svojih nadležnosti poduzeo mjere u svrhu utvrđivanja korisnika tih brojeva, te njihova blokiranja, kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje birača slanjem SMS poruka.

Podsjećaju da je za  vrijeme izborne šutnje, koja je na snazi u subotu i nedjelju do 19 sati, zabranjena svaka izborna promocija, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Zabranjeno je i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog informisanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela. 

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: