Analiza Klix.ba
1

Izbori u Hrvatskoj: Da li je HDZ iskoristio koronu i vratio povjerenje birača?

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Opći izbori u Hrvatskoj održat će se 5. jula, a odvijaju se u osjetljivim pandemijskim vremenima koja su ponovo izmiješala karte na hrvatskoj političkoj sceni. Opći je dojam da je HDZ u vrijeme pandemije dobio značajan porast podrške, ali kampanja je ipak nešto sasvim drugo.

PR stručnjak i analitičar Krešimir Macan za Klix.ba kaže kako je premijer i predsjednik HDZ-a iz desnog centra Andrej Plenković odlučio raspustiti Sabor i izaći na izbore nakon sto je Hrvatska među prvima u Evropi savladala koronavirus.

"To mu je donijelo prednost pred lijevim centrom i SDP-om koji je okupio koaliciju stranaka na ljevici pod nazivom Restart. Na izbore se ide i zbog toga što istraživanja osim prednosti za HDZ prognoziraju da će jedini preostali blok koji bi mogao proći izbore biti Domovinski pokret Miroslava Škore, koji je ostvario odličan rezultat na predsjedničkim izborima u decembru kad je skoro ušao u drugi krug", smatra on.

Upravo bi oni mogli odlučiti i o tome tko će formirati sljedeću vladu, nastavio je.

"Budući da predstavljaju stranke desnice i krajnje desnice, analitičari ipak vjeruju da je izglednije da će sastaviti novu većinu s HDZ-om nego SDP-om", zaključuje Macan podvlačeći kako se početak kampanje očekuje 15. juna, što se poklapa s datumom kad se očekuje otvaranje EU nakon korona-krize.

Da li Bernardić može parirati Plenkoviću?

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić kaže da kad se činilo kako je aktuelna opozicija predvođena SDP-om dobila snagu da na krilima pobjede hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića napravi zaokret, dogodile su se dvije epidemije. Jedna je ona zdravstvena vezana za koronavirus, a druga je hronični deficit opozicije i nedoraslost "lidera" SDP-a Davora Bernardića da parira dominantnom Andreju Plenkoviću.

"U epidemiji koronavirusa Republika Hrvatska se pokazala kao jedna od najorganiziranijih evropskih država. Mjere koje su poduzimane, bilo da su u pitanju one zdravstvene ili pak mjere restrikcije, pokazale su se krajnje efikasnim. Na svaki slučaj propusta u zdravstvenom sistemu od koronavirusa vlast je odgovarala odlučno. Capak, Markotić, Beroš ljudi iz zdravstvenog sistema pokazali su se kao heroji nacije, s svi dolaze iz redova HDZ-a", navodi Krešić.

Doslovno je ova vlada kupila i socijalni mir, smatra on, dijeleći značajan iznos novca svima onima koji su ostali bez posla.

"Dali su nadu ekonomiji za oporavak obilatom pomoći. U međuvremenu nisu napravili nijednu grešku, čak niti osvjetljivih nacionalnih tema, a u tome im je čak pomagao i predsjednik Milanović kada je Plenkoviću nabacivao na zakucavanje u slučaju godišnjice operacije Bljesak i rasprava o braniteljima iz redova HOS-a", kaže Krešić.

Šta se može očekivati od Mosta i Škore

Na strani opozicije sve suprotno, dodaje, Plenkoviću na dvoboj ide Restart koalicija, (identično se zvao i pokret u Republici Srpskoj) Bernardić, Beljak, Hrelja, Mrak Taritaš, Aleksić... U nekoliko navrata nervozni Bernardićevi istupi, svađe s novinarima, nazivanje predsjednika Sabora rektalnim alpinistom i prilično nemušti komentari u vremenu koronavirusa, ozbiljno su narušili rejting glavne opozicione stranke, ali i ne baš reprezetentativnih partnera.

"Treća politička opcija Domovinski pokret i Most koji nisu postigli dogovor o zajedničkom nastupu nije se uspjela profilirati dovoljno snažno da eventualno ugrozi ovaj bipolarni politički sistem, no nije isključeno da bi ponovo mogli biti uteg na vagi ko će u vlast. Moja je procjena da obje 'epidemije' idu snažno u korist HDZ-a čiju premoć ipak još uvijek može poremetiti eventualni povratak epidemije koronavirusa. Izbori dolaze dosta rano i na njih neće utjecati lošija turistička sezona, te svi loši utjecaji ove krize. Kada su pak u pitanju izbori na prostoru BiH, očekuje se kako će Škorin Domovinski pokret preko određenih vojnih struktura i političkih stranaka tražiti jedan mandat, koji se prema mom mišljenju ne čini neizglednim. Naprotiv. Ovdašnji HDZ bi trebao zadržati dva mandata za sestrinsku stranku, jer se u trenutnoj ponudi ne vidi snažnija alternativa", zaključio je Krešić.