Posmatrači Vijeća Evrope
0

Izbori u Albaniji transparentni, ali stranke neodgovorne

FENA
Lokalni izbori u Albaniji su bili transparentni i vođeni u takmičarskom duhu, ali su se odvijali u atmosferi polarizacije i nepovjerenja između vladajućih stranaka i opozicije, saopćili su posmatrači Vijeća Evrope.

Oni su napomenuli da, kao i na ranijim izborima, dvije najveće političke stranke nisu obavljale svoje izborne dužnosti na odgovoran način, što je, negativno utjecalo na čitav proces.

"Neki aspekti ovih izbora postavljaju temelje za budući napredak. Nažalost, dvije najveće političke stranke su ponovo zloupotrijebile svoju ulogu u izbornom procesu za nastavak političke borbe", izjavio je šef posmatračke misije VE Jonathan Stonestreet.

Po ocjeni VE, Centralna izborna komisija je redila transparentno, ali odluke o spornim pitanjima su donošene po stranačkoj pripadnosti, a ne kolegijalno. Najveće stranke često nisu na vrijeme imenovale članove izbornih komisija, čime su podrivale povjerenje u proces.

Misija VE je pozdravila činjenicu da se glasanje odvijalo u mirnoj atmosferi, ali je Hana Richtermoc, šefica delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti VE izrazila zabrinutost da "politička polarizacija može ugroziti dijalog koji je neophodan za rešavanje potreba građana i dobru lokalnu upravu."

Uprkos stalnim pozivima na mir, u mnogim područjima je bilo i nasilja tokom predizborne kampanje, istaknuto je u saopćenju.

Mediji su, kako se navodi, prenosili stavove raznih stranaka i omogućili biračima da se opredijele na osnovu informacija kojima raspolažu, međutim budući da se većina TV kanala osvrtala uz jednu ili dvije veće stranke, ne može se reći da su elektronski mediji bili istinski nepristrasni, istaknuto je u saopćenju posmatračke misije VE.

Apeli albanskim političarima da ovog puta "pokažu zrelost" stizali su uoči izbora sa svih strana: iz Evropske unije, OSCE-a, Helsinškog komiteta za ljudska prava, Amerike.

U lokalnim izborima učestvovalo je 45 partija, koje su se svrstale u dvije koalicije: Alijansu za budućnost, koju predvodi socijalista Edi Rama, i Alijansu za građane, na čelu s konzervativnom Demokratskom strankom premijera Salija Berishe.

Prema dosada prebrojanim glasovima, u Tirani je još neizvjesna borba između kandidata vlade i opozicije za gradonačelnika prijestolnice.

Prema rezultatima sa 140 od ukupno 485 izbornih mjesta, lider opozicione Socijalističke partije Rama vodi u odnosu na rivala iz vladajuće Demokratske stranke Ljuljzima Bašu sa svega 860 glasova, javila je agencija AFP.

U izbornoj komisiji su izjavili da su kompletirani rezultati samo u 90 od ukupno 384 mjesta u kojima su birani predsjednici općina i članovi vijeća.

Opozicija je pobijedila na jugu u Valoni, Pogradecu, Himari i Đirokastru, a neočekivano i u nekoliko mjesta na sjeveru zemlje.

Koalicija za građane, koju predvodi konzervativna Demokratska partija premijera Berishe pobijedila je na sjeveru, uključujući Skadar, Bajram Kuri, Puka i još nekoliko mjesta.