Regija
0

Izbori na Kosovu: Uhapšene četiri osobe zbog uzimanja ili davanja mita

Anadolija
Kosovskoj policiji je do sada prijavljeno sedam slučajeva zbog zloupotrebe na glasačkim mjestima na parlamentarnim izborima koji se održavaju na Kosovu, a ima i uhapšenih osoba zbog krivičnog dela uzimanja ili davanja mita, prenosi dopisnik Anadolu Agency.

“Imamo slučaj osam osoba uključenih u uzimanje i davanje mita. Tri osobe su sada na ispitivanju kod nadležnih organa i pet drugih osoba se traži zbog istog krivičnog djela. Također, jedna osoba je uhapšena u selu Šipol, kod Mitrovice, koja je uhvaćena da uzima određenu sumu mita i imamo jednu osobu uhapšenu zato što je pokušala da glasa dva puta”, kazala je nacionalna koordinatorka za izbore iz Kancelarije državnog tužilaštva Kosova Laura Pula je na konferenciji za novinare.

Izjavila je da je u Leposaviću prijavljeno više glasanja istih građana, ali je nakon prijavljivanja u OEBS-u, ustanovljeno da nije riječ o krivičnom slučaju.

Pula je istakla da će državni tužioci nastaviti da rade i nakon zatvaranja birališta u 19 sati, kako bi nadgledali izbliza proces brojanja glasova. Ona je kazala i da do sada nije zabilježen neki veći incident.

Državno tužilaštvo Kosova danas na terenu ima 100 tužilaca i 300 pomoćnog osoblja i radi u saradnji sa Kosovskom policijom, koja je angažovala više od 5.000 svojih pripadnika širom Kosova.

Izlaznost građana s pravom glasa je do 15 iznosila 25 posto. Pravo glasa na parlamentarnim izborima na Kosovu ima oko 1,7 miliona birača. Birališta će biti zatvorena u 19 sati, a prvi preliminarni rezultati izbora će biti saopšteni nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta.