Zloupotrebe procesa
1

Izbori na Kosovu: Tri osobe uhapšene, protiv sedam osoba podnesene krivične prijave

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Tri osobe uhapšene su tokom izbornog dana na Kosovu, a tužilaštvo je podnijelo krivične prijave protiv sedam osoba zbog zloupotrebe izbornog procesa i narušavanje slobode glasanja, javlja dopisnik Srne.

U Centralnoj izbornoj komisiji Srni je rečeno da je tokom dana zabilježeno nekoliko slučajeva pokušaja zastrašivanja i narušavanja izbornih pravila.

"U Peći je uhapšena jedna osoba kod koje je pronađena torba s više glasačkih listića", naveli su u CIK-u.

Poslije anonimne prijave u Goraždevcu je priveden član Privremenog organa srpske općine Peć Ranko Zdravković i u toku je njegovo saslušanje.

U Uroševcu i u selu Budriga u općini Parteš uhapšene su dvije osobe albanske nacionalnosti i one su zadržane u policijskim stanicama.

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je da je podnijelo pet krivičnih prijava protiv sedam osoba iz Prištine, Uroševca, Prizrena i Peći.

Iz tužilaštva navode da je svima na teret stavljeno krivično djelo zloupotreba izbornog procesa i narušavanje slobode glasanja.

Današnje vanredne parlamentarne izbore na Kosovu prati stotinjak tužilaca i radnika tužilaštva.

Kosovska policijska služba sa povećanim brojem ljudstva prati izbore, a njene patrole raspoređene su u blizini svih biračkih mjesta.

Birališta se zatvaraju u 19.00 sati, a prema nezvaničnim procjenama očekuje se izlaznost od oko 35 posto. Pravo glasa na ovim vanrednim parlamentarnim izborima ima oko 1,9 miliona građana.