Regija
0

Izbjeglička kriza: 40 autobusa čeka na ulazak u Hrvatsku

Klix.ba
(Foto: EPA)
U Sloveniju je do sada iz Hrvatske ušlo oko 3.000 izbjeglica, najvećim dijelom preko graničnih prijelaza Macelj i Mursko Središće, a 642 preko Bregane, objavila je u nedjelju slovenska policija.

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic rekao je da je Slovenija spremna dnevno primati do 2.500 izbjeglica, ali da neće biti problem ako ih bude i stotinjak ili dvjesto više, te da se suradnja s hrvatskim kolegama do sada odvija kako je i dogovoreno, prenosi Index.hr.

Tokom dana bi preko Čakovca i Murskog Središča trebao prispjeti voz s većim brojem izbjeglica i migranata, a Šefic je najavio da će ritam primanja izbjeglica biti povezan s tempom njihove registracije u Sloveniji, te prijelazom izbjeglica koji se već nalaze u Austriji.

Iz Slovenije u Austriju dosad prešlo oko 1.200 migranata

U slovenskim tranzitnim centrima za migrante trenutno je oko 1.800 ljudi, dok ih je tokom jučerašnjeg dana i jutros u Austriju prešlo oko 1.200, objavila je slovenska policija u nedjelju.

Jutros je u Austriju preko graničnog prijelaza Gornja Radgona upućeno 328 izbjeglica, dok ostali čekaju na ulazak u Austriju u Šentilju.

Za sada se po ocjenama slovenske policije u tranzitu sve odvija prema dogovoru s hrvatskom policijom i austrijskim tijelima a Slovenija tempo prihvaćanja izbjeglica i migranata koji dolaze iz Hrvatske usklađuje s brzinom njihova registriranja u Sloveniji i pražnjenjem slovenskih prihvatnih centara.

Prema jučerašnjim informacijama nijedan migrant nije zatražio u Sloveniji međunarodnu zaštitu odnosno azil i svi žele prema sjeveru, najviše u Njemačku.

Vojska će čuvati "zelene granice"

Slovenska vlada dala je u subotu dopuštenje za aktiviranje vojske kao potpore policiji u slučaju nekontroliranih prelazaka "zelene granice" i većih izbjegličkih valova, ali ističe da za to za sada nema potrebe jer se sve odvija normalno i u suradnji s Hrvatskom iz koje migranti dolaze i austrijskim vlastima.

Sve izbjeglice upućivane su u subotu prema Šentilju, odakle su u grupama i uz kontrolu pješice prelazili u Austriju nakon okrepe, a u Šentilju se nalaze i grijani šatori koji mogu primiti 2000 ljudi.

Služba za zaštitu i spašavanje navodi da Slovenija trenutno raspolaže sa hranom i pomagalima kojima pet dana može opskrbiti više hiljada izbjeglica i migranata u tranzitu.

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je da je sadašnji migrantski val za Sloveniju prilično financijski zahtjevan, te da će se njegova vlada obratiti Europskoj uniji kako bi dobila sredstva za lakše svladavanje migrantske krize ako bi stanje s migrantima potrajalo duže vremena.

Izbjeglice čekaju u autobusima ulazak iz Srbije u Hrvatsku

Kolona od četrdesetak autobusa s migrantima čeka ulazak u Hrvatsku iz Srbije, njihov je prolazak do zapadne Europe usporen pošto je izbjeglički val preusmjeren s Mađarske na Sloveniju a vremenski se uvjeti pogoršavaju.

Mnogi su izbjeglice noć proveli u autobusima, umotani u toplu odjeću i deke ne bi li se zaštitili od hladnoće. Ujutro su bili okruženi gustom maglom.

"Ovaj dio putovanja trajao je najmanje 20 sati a ovdje smo već 12 sati", rekao je Kar, četrdesetgodišnji voditelj prodaje iz sirijskoga glavnog grada Damaska. "Što nam je činiti? Ovdje smo i moramo čekati."

Mađarska je za migrante zatvorila svoje južne granice s Hrvatskom u ponoć u noći na subotu, prisiljavajući ih na sjever u Sloveniju.

Humanitarne organizacije zabrinute su zbog mogućnosti nastanka zastoja na Balkanu i time što će izbjeglice biti izložene udarima jesenskog vjetra i kiše pa onda i zime.