Regija
0

Izbjeglice iscrpljene i prestrašene, dodatni problem stvara hladnoća i blato nakon kiše

Klix.ba
(Foto: Anadolija)
U Hrvatsku je u utorak od ponoći do 21 sat ušlo 6.373 izbjeglica, a u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu se nalazi 2.127 osoba, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske. I dalje se očekuje priljev migranata u Hrvatsku s područja Srbije.

Prema Sloveniji iz Opatovca je jučer tokom dana otišlo tridesetak autobusa. Nešto prije ponoći voz iz Tovarnika stigao je do granice sa Slovenijom, a izbjeglice su uspjele preko polja ući u zemlju. Iscrpljeni su, pothlađeni i prestrašeni. Izbeglice na granici su bukvalno zaglavljene u blatu od posljednjih kiša, ali pojedini od njih mogu da se sklone u paviljone koje je UNHCR napravio od šatora.

Od početka izbjegličke krize prije malo više od mjesec dana, od 16. septembra na područje Republike Hrvatske je ušao 207. 941 migrant, podatak je hrvatskog MUP-a, piše Index.hr.

Kako bi se smanjio pritisak u prihvatnom centru, policija od utorka poslijepodne izbjeglice i migrante koje pristižu u Opatovac, prije ulaska u centar, dovodi u posebno ograđeni prostor na otvorenom, u kojem čekaju red na ulazak pod šatore iz kojih ulaze u prihvatni centar.

Sve one koji su ilegalno iz Srbije prešli hrvatsku državnu granicu preko polja i kukuruzišta, hrvatska policija prikuplja te ih u grupama upućuje u Opatovac.

Tokom noći voz iz Tovarnika s 1500 izbjeglica stigao je na željezničku stanicu Sutla u Ključu Brdovečkom nadomak slovenske granicu koju su na kraju migranti prošli pješice.

O migranstkoj krizi danas će u Beču u jutranjim satima raspravljati čelnici policija Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. Privremeni prihvatni centar u Opatovcu tokom dana obići će potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić. Obići će i gradilište novog prihvatnog centra u Slavonskom Brodu.

Slovenski parlament je na vanrednoj sjednici usvojio dopune Zakona o odbrani kojim bi se vojsci na granici dale neke od ovlasti koja sada ima samo policija, a radi kontrole pritoka izbjeglica, objavila je u srijedu ujutro slovenska novinska agencija STA.

Rasprava u parlamentu trajala je pet sati, a za usvajanje dopune Zakona o obrani tražila se dvotrećinska većina. Tako je za dodatne ovlasti vojsci glasalo 66 zastupnika, a pet je bilo protiv.

Uoči rasprave o dopuni Zakona o odbrani premijer Miro Cerar je izjavio da je Slovenija dobila obećanje Europske unije da će joj za zaštitu njene schengenske granice odobriti pomoć u opremi za policiju, policijske kadrove, ali i finansijsku potporu.

Slovenski mediji navode da je u zemlju u utorak iz Hrvatske stiglo između osam i devet hiljada izbjeglica, te da ih je nekoliko hiljada otišlo u Austriju.

Također, navodi se da je u utorak navečer iz Tovarnika na željezničku stanicu u Središču ob Dravi stigao voz sa oko 1.500 izbjeglica te da je Hrvatska o tome izvijestila slovenske službe.