{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izabrana nova Vlada Srbije

S
27.7.2012. u 13:25
0
3
Izabrana nova Vlada Srbije
0
Izabrana nova Vlada Srbije
Ivica Dačić
Skupština Srbije izabrala je danas Vladu koju će u naredne četiri godine predvoditi socijalista Ivica Dačić.
Ova, 12. vlada Srbije od uvođenja višestranačja, ima 17 ministarstava i 19 članova, a premijer Dačić će ujedno biti i ministar unutrašnjih poslova.

Izboru novog kabineta, za koji je Dačić istakao da će biti vlada budućnosti i pomirenja, prisustvovao je i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Novu Vladu čine koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Ujedinjenih regiona Srbije (URS), kao i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) i Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Mandat nove Vlade počeo je nakon što su ministri položili zakletvu u kojoj su se zakleli na odanost Srbiji i svojom čašću obavezali da će poštovati Ustav i zakon, da će dužnost člana Vlade vršiti savjesno, odgovorno i predano i biti posvećeni očuvanju Kosova i Metohije unutar Srbije.

Dačić je u ekspozeu poručio da će biti ubrzane eurointegracije, da je prioritet nove Vlade ekonomski oporavak zemlje, da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali je potrebno provesti sve što je dogovoreno u dijalogu sa Prištinom.

On je dodao da se Srbija zalaže za okretanje budućnosti, a ne prošlosti i da je za pomirenje i u Srbiji i u regionu, bolje odnose sa susjedima, kao i za poštivanje Dejtonskog sporazuma i jače odnosa sa Republikom Srpskom.

Dačić je najavio mjere za oporavak privrede, borbu protiv "bijele kuge", a poručio je da će čuvati autonomiju Vojvodine i da je neće ugrožavati, te ponudio Albancima sa juga Srbije integraciju u politički i socijalni sistem Srbije.

U Dačićevoj Vladi prvi potpredsjednik Vlade zadužen za odbranu i bezbjednost i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije je Aleksandar Vučić iz SNS-a, koji je i ministar odbrane, a potpredsjednici Vlade su i Suzana Grubješić iz URS-a za evrpske integracije, te Jovan Krkobabić iz PUPS-a i Rasim LJajić iz SDPS.

Ljajić je i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo, a Jovan Krkobabić ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, dok Grubješićeva nema poseban resor.

Ministar spoljnih poslova je Ivan Mrkić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević, a ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Nikola Selaković je ministar pravde i državne uprave, Bratislav Petković ministar kulture, informisanja i dijaspore, Milan Bačević ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, a šahistkinja Alisa Marić ministar sporta i omladine.

Iz SPS-a ministar prosvjete, nauke i naučnog razvoja je Žarko Obradović, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, a ministar zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić je ministar građevine i urbanizma, a lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ministar bez portfelja, dok su iz URS-a ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, a Verica Kalanović ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: