{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izabran projekt za džamiju u Ljubljani

F
18.11.2011. u 21:59
0
29
Izabran projekt za džamiju u Ljubljani
0
Izabran projekt za džamiju u Ljubljani
Foto: Delo
Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, njegov zamjenik prof. Janez Koželj i ljubljanski muftija dr. Nedžad Grabus predstavili su u petak izabrano projektno rješenje za izgradnju Islamskog vjerskog i kulturnog centra u Ljubljani.
Islamska zajednica u Republici Sloveniji objavila je 30. juna ove godine Međunarodni anonimni arhitektonski konkurs za idejno projektno rješenje za Islamski vjerski i kulturni centar u Ljubljani.

Konkurs je bio otvoren do 3. oktobra. Prijavilo se 78 arhitekata, odnosno biroa iz više evropskih država (BiH, Hrvatska, Srbija, Austrija, Italija, Španija, Njemačka i Slovenije), a jedna prijava je bila iz Sjedinjenih Američkih Država.

Gradonačelnik Janković je na konferenciji za novinare izrazio očekivanje da bi se u narednoj godini mogli pribaviti svi potrebni dokumenti, kao i građevinska dozvola za izgradnju ovog centra.

Kazao je kako se njemu nikad nije sviđalo da muslimani svoje vjerske obrede obavljaju u sportskim salama. Muftija Nedžad Grabus zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom projektu. Istaknuo je također da "džamija nikad nije bila problem muslimana, već problem onih koji odlučuju da li će se ona graditi".

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: