Izabran projekt za džamiju u Ljubljani

F
FENA
18.11.2011. u 21:59
0
29
Izabran projekt za džamiju u Ljubljani
0
Izabran projekt za džamiju u Ljubljani Foto: Delo
Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, njegov zamjenik prof. Janez Koželj i ljubljanski muftija dr. Nedžad Grabus predstavili su u petak izabrano projektno rješenje za izgradnju Islamskog vjerskog i kulturnog centra u Ljubljani.
Islamska zajednica u Republici Sloveniji objavila je 30. juna ove godine Međunarodni anonimni arhitektonski konkurs za idejno projektno rješenje za Islamski vjerski i kulturni centar u Ljubljani.

Konkurs je bio otvoren do 3. oktobra. Prijavilo se 78 arhitekata, odnosno biroa iz više evropskih država (BiH, Hrvatska, Srbija, Austrija, Italija, Španija, Njemačka i Slovenije), a jedna prijava je bila iz Sjedinjenih Američkih Država.

Gradonačelnik Janković je na konferenciji za novinare izrazio očekivanje da bi se u narednoj godini mogli pribaviti svi potrebni dokumenti, kao i građevinska dozvola za izgradnju ovog centra.

Kazao je kako se njemu nikad nije sviđalo da muslimani svoje vjerske obrede obavljaju u sportskim salama. Muftija Nedžad Grabus zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom projektu. Istaknuo je također da "džamija nikad nije bila problem muslimana, već problem onih koji odlučuju da li će se ona graditi".


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: