Hrvatska
0

Iz Zagreba stigla potvrda o gradnji nuklearke

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Hrvatska i Albanija potpisaće do kraja ovog mjeseca sporazum o gradnji zajedničke nuklearke nadomak Skadra, u neposrednoj blizini granice sa Crnom Gorom, potvrdio je portparol Ministarstva ekonomije Hrvatske Tomislav Mazal.

Sporazum bi trebalo da potpišu premijeri Albanije Salji Beriša i Hrvatske Ivo Sanader, a lokacija za gradnju nuklearne centrale predviđena je na mjestu gdje rijeka Bojana otiče iz Skadarskog jezera.

Dvije vlade formiraće i radnu grupu od deset eksperata, po pet sa obje strane, koja će brinuti o tehničkoj realizaciji ovog projekta, rekao je Mazal crnogorskim medijima.

Sa hrvatske strane to će biti stručnjaci koji su iskustvo sticali u atomskoj centrali "Krško". 

Centrala će koštati oko četiri milijarde eura, a njen kapacitet biće oko 1 500 megavata. Gradnja će se, kako se očekuje, povjeriti "Hrvatskoj elektroprivredi", pa će veći dio energije proizveden u toj centrali ići Hrvatskoj, javio je Radio Deutsche Welle.

Zvanična Podgorica saopštila je da ni u jednom trenutku nije bila ponuđena da bude u projektu gradnje atomske centrale na obali Skadarskog jezera.

Iz Ministarstva turizma i zaštite životne sredine Crne Gore saopšteno je da je u ovoj zemlji na snazi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih objekata, koji je donesen 1995. godine.
Crna Gora izrazila je nadu da u ovom slučaju neće biti prekršene međunarodne konvencije u kojima se ističe da zemlja koja planira da izgradi bilo kakvo postrojenje koje utiče na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu za izgradnju tog postrojenja mora dobiti saglasnost svih potencijalno ugroženih država.