{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz Niša upućen poziv na jedinstvo, mir i pomirenje hrišćana

S
6.10.2013. u 14:50
0
Iz Niša upućen poziv na jedinstvo, mir i pomirenje hrišćana
0
Iz Niša upućen poziv na jedinstvo, mir i pomirenje hrišćana
Foto: SRNA
Patrijarh carigradski i vaseljenski Vartolomej rekao je u Nišu na proslavi obilježavanja 17 vijekova od Milanskog edikta da i u današnjem svijetu progone hrišćane i pozvao na jedinstvo, mir i pomirenje.
Vaseljenski patrijarh je ukazao na neophodnost da se evropskim zemljama ponovo kaže istina o krstu, jer lažna i međusobno sučeljena učenja, koja teže da prevladaju, odvode daleko od hrišćanske vjere.

"Ona je prožeta duhom mira i pomirenja, služenja, a ne duhom vladanja i iskorištavanja", rekao je patrijarh Vartolomej.

On je podsjetio da hrišćani u skoro svjetskim razmjerama od četvrtog vijeka uživaju priznatu vjersku slobodu, podsjetivši da su hrišćani prije izdavanja Milanskog edikta nepravedno i nemilosrdno bili progonjeni.

Carigradski patrijarh je podsjetio na progon hrišćana prije skoro 25 godina u Srbiji, Rusiji, Poljskoj, Rumuniji, Albaniji, Češkoj, Slovačkoj i drugim zemljama i krajevima zbog mržnje, bezbožništva i savremenih gonitelja - Dioklecijana.

Foto: SRNA
Foto: SRNA


"Zar nismo progonjeni i u ove dane, jer su progonjeni hrišćani na srednjem istoku u Siriji, Egiptu, Iraku, Nigeriji i na drugim mjestima za riječ Božiju i za svjedočanstvo Isusovo", upitao je patrijarh Vartolomej.

On je poručio da pravoslavni hrišćani ne treba da zaborave da je sloboda pravoslavlja njegovo bogatstvo.

O značaju ovog praznika, vaseljenski patrijarh kaže da ovaj dan predstavlja prekretnicu u istoriji hrišćanstva, čovječanstva i slobode života.

Prema njegovim riječima, Milanski edikt predstavlja izvor iz kojeg je danas od raznih međunarodnih konvencija proisteklo i proklamovano priznanje poštovanja vjerske slobode.

"Velika božanstvena svečanost ovoga jubileja, kada je carskim potpisom darovana sloboda vjeri i savjesti ljudskoga bića, predstavlja dužnost i obavezu za našu Pravoslavnu crkvu, i to aktuelnu, da ponovo ispitamo sebe, svoje svjedočenje, čežnju, vjernost sili krsta", naveo je patrijarh Vartolomej.

U Nišu je danas obilježeno 17 vijekova donošenja Milanskog edikta, čime je prestao trovjekovnih progon hrišćana.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Vartolomej ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Foto: SRNA
Foto: SRNA


Centralnoj proslavi, čiji je domaćin Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, prisustvovali su i patrijarsi jerusalimski Teofil, te moskovski i sveruski Kiril.

Prisutni su bili i arhiepiskopi kiparski Hrizostem, atinski Jeronim, albanski Anastasije, njemački, češki i slovački Simeon i mitropolit Varšavski i svepoljski Sava, te predstavnici Vatikana.

Ovo je najveći skup u istoriji Srpske pravoslavne crkve, a istovremeno i jedinstven događaj, budući da su se posljednji put svi pravoslavni poglavari susreli i služili zajedno liturgiju prije 100 godina, 1913. godine u Carigradu.

U Niš su u petak, 4. oktobra, stigle stigle čestice Časnoga Krsta i svete desnice Svetog Jovana Krstitelja, koji se čuvaju u Cetinjskom manastiru.

Svete relikvije prvo su bile u Sabornom hramu, a onda su sinoć prebačene u novoizgrađeni hram Svetog cara Konstantita i carice Jelene.

Nekoliko hiljada ljudi sinoć je u Nišu formiralo krst od upaljenih svijeća, čime su domaćoj i svjetskoj javnosti poslali poruku mira i tolerancije.

Akcija "I ja sam deo krsta" izvedena je na uglu Bulevara Nemanjića i Sremske ulice u blizini hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene i bila je uvod u današnju veliku božanstvenu liturgiju.

Milanskim ediktom iz 313. godine proglašena je vjerska ravnopravnost i tim zakonskim aktom je car Konstantin zaustavio progon hrišćana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: