{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz makedonske stranke VMRO-DPMNE izbačeni poslanici koji su glasali za ustavne promjene

S
SRNA
20.10.2018. u 12:40
14
12
Iz makedonske stranke VMRO-DPMNE izbačeni poslanici koji su glasali za ustavne promjene
14
Iz makedonske stranke VMRO-DPMNE izbačeni poslanici koji su glasali za ustavne promjene
Foto: EPA-EFE
Izvršni komitet makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE donio je odluku da iz članstva isključi poslanike koji su glasali za izmjene ustava radi primjene Prespanskog sporazuma.
Lider stranke Hristijan Mickoski rekao je da su poslanici VMRO-DPMNE, koji su glasali za ustavne promjene, postupili protivno partijskom stavu jednoglasno usvojenom u Izvršnom i Centralnom komitetu.

On je naveo da je zbog toga sinoć partijski Izvršni komitet održao vanrednu sjednicu i jednoglasno usvojio odluku da te poslanike isključi iz članstva u stranci.

Iz članstva su isključeni Elizabeta Kančeska Milevska, Emilija Aleksandrova, Nola Ismajloska Starova, Sašo Vasilevski, LJuben Arnaudov, Krsto Mukoski i Zekir Ramčilović.

Mickoski kaže da je nekima od njih ponuđen i novac u zamjenu za glasanje.

Makedonsko Sobranje prihvatilo je u sinoć prijedlog o pokretanju inicijative za promjenu Ustava u skladu sa Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promjenu imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, od kojih je jedan amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

Četvero od osam poslanika opozicije koji su glasali za izmjene optuženi su ranije u predmetu Specijalnog javnog tužilaštva za nerede izazvane u parlamentu 27. aprila prošle godine, kada je Albanac Talat Dzaferi izabran za predsjednika parlamenta, prenose makedonski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: