Obići će više lokacija
985

Iz Dubrovnika krenuo Marš mira za Srebrenicu, učesnici će preći 520 kilometara

M. N.
Foto: Dubrovački vjesnik
Dvanaest državljana Hrvatske krenulo je jučer iz Dubrovnika na Marš mira 2019. ka Srebrenici. Marš je krenuo s katoličkog groblja na Boninovu gdje su odali počast žrtvama prethodnog rata, što će učiniti i na nekoliko lokacija u BiH prije nego stignu u Srebrenicu.

Kako je rekao predsjednik Islamske zajednice u Dubrovniku Fehim Vukotić, svake godine će obnavljati sjećanje i upućivati mlađe generacije na ono loše što se dogodilo 1990-ih godina na ovim prostorima.

"Nije mrtav onaj ko je poginuo, već onaj ko se zaboravi. Ne smijemo zaboraviti ni žrtve Dubrovnika, ni žrtve Srebrenice, a ni sve žrtve bilo koje nacije iz ovih prostora. Mi u Dubrovniku smo naročito osjetljivi na događanja koja su bila u Srebrenici jer smo rat osjetili na svojoj koži. Mislim da će ova generacije kvalitetno prenijeti na mlađe osjećaj poštivanja žrtve i sjećanja na žrtve", rekao je Vukotić.

Nihad Alić, predsjednik udruženja "Koraci Mira", kazao je kako su prije dvije godine posjetili Vukovar i Srebrenicu te da se tada rodila ideja da spoje te dvije lokacije.

"Nosimo poruku mira, života i ljubavi. U ovom pohodu ćemo otići i u Trebinje gdje ćemo odati počast velikom humanisti Srđanu Aleksiću, u Stocu ćemo odati počast Bošnjacima, u Mostaru na Starom mostu žrtvama s obje strane i u Grabovici žrtvama hrvatske nacionalnosti", rekao je Alić.

Put je dug 520 kilometara, a sufinansirao ga je i Grad Dubrovnik čiji je gradonačelnik Mato Franković kazao kako ni nakon toliko godina nije uslijedilo izvinjenje niti priznanje za genocid u Srebrenici što, ističe, govori o težini djela koja su se tu dogodila.

Ruta Marša mira Dubrovčana je Dubrovnik - Trebinje - Stolac - Mostar - Jablanica - Konjic - Sarajevo - Olovo - Živinice - Kalesija - Nezuk - Potočari.

Učesnike Marša mira 2019. ispratili su brojni Dubrovčani, kao i bivši nogometni reprezentativac BiH Emir Spahić.