Regija
0

Iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili 85 kilograma marihuane

Klix.ba
Grupa od 13 osoba, koju je uhapsila riječka policija, osumnjičena je da je iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarila i preprodala najmanje 85 kilograma marihuane, čija se vrijednost na narko-tržištu procjenjuje na oko 120.000 eura.

Za devetoro osumnjičenih sinoć je Županijski sud u Rijeci odredio pritvor, a četiri lica su puštena da se brane sa slobode. Ovu grupu uhapsila je riječka policija, a hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) navodi da se protiv njih vodi istraga. Na teret im je stavljeno da su počinili zločinačko udruživanje, trgovali drogom i pomagali u neovlaštenoj proizvodnji i prometu drogama.

Prvoosumnjičenom je na teret stavljeno da je od kraja maja do 7. novembra u Puli, Rijeci, Zagrebu, Splitu i drugim mjestima na području Hrvatske, te na području BiH u zločinačko udruženje povezao ostale osumnjičene zbog stalne nabavke većih količina marihuane, njenog krijumčarenja i dalje preprodaje u Hrvatskoj.

Drogu je u BiH u više navrata nabavljao organizator grupe, a ostali osumnjičeni su je preuzimali, skladištili, krijumčarili i preprodavali u Hrvatskoj, navode u USKOK-u.