Afera "Hipo banka"
0

Ivo Sanader rekao da se ne osjeća krivim

SRNA
Ivo Sanader (Foto: AP)
Ivo Sanader (Foto: AP)
Nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu pročitana je objedinjena optužnica za ratno profiterstvo u aferi "Hipo banka" i za uzimanje 10 miliona evra mita da bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL prepustio upravljačka prava u Ini.

Sanader je izjavio da se ne osjeća krivim, prenose hrvatski mediji.

U uvodnoj riječi advokat bivšeg premijera Čedo Prodanović rekao je da nedostaje dokaza za primanje mita od MOL-a, jer je optužnica zasnovana samo na svjedočenju riječkog biznismena Roberta Ježića. 

"Nije dokazano da bi ti ugovori o MOL-u bili štetni za interese Hrvatsku", kaže Prodanović.

Odluku o spajanju dva suđenja Sanaderu donijelo je vanraspravno vijeće Županijskog suda, na prijedlog USKOK-a koji je objedinjavanje postupaka zatražio zbog ekonomičnosti. Sanaderova odbrana ranije je najavila da se neće protiviti spajanju postupaka, ističući da su ta dva postupka od početka trebala biti vođena kao jedan. 

Hrvatski istražioci tvrde da su mito dogovorili Sanader i predsjednik MOL-a Zolt Hernadi. 

U hrvatskim medijima nedavno je objavljeno da postoji videosnimak sastanka Sanadera i Hernadija u jednom zagrebačkom restoranu, koji će biti predat sudu, dok Sanaderova odbrana tvrdi da je snimak nastao nakon što je Sanader prestao da vrši dužnost premijera i nakon zaključenja ugovora sa MOL-om.