Nepravomoćna presuda
55

Ivo Sanader osuđen na dvije i po godine zatvora za ratno profiterstvo

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivšem premijeru Hrvatske i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu danas je izrečena zatvorska kazna u trajanju dvije godine i šest mjeseci zbog ratnog profiterstva.

Sutkinja Jasna Galešić je Ivu Sanadera proglasila krivim u aferi za primanje mita od austrijske banke Hypo u ratno doba 1995. godine, prenosi Index.hr.

"Od 1994. do 1995. godine za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, pa je vlada teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada ambasade, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe dogovorio da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma od 7 miliona šilinga. 4. januara 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 miliona šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 miliona kuna", rekla je sutkinja Galešić.

Sutkinja je kazala da je Ivo Sanader iskoristio svoj položaj i ovlasti te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva.

"Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci. U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni proračun mora vratiti imovinsku korist koju je protupravno pribavio, dakle 3,6 miliona kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravomoćna dužan je podmiriti troškove postupka u iznosi od 6.452 kuna, odnosno ukupno 11.542 kune", rekla je sutkinja.

Na sudu je rečeno da je presuda Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo prva u historiji Hrvatske i da zbog toga ima presedansko značenje.

U 14 sati Sanaderu će biti izrečena i druga presuda, ovaj put u slučaju gdje je optužen za prodaju jeftine struje HEP-Dioki.