"Nacional"
0

Ivo Sanader osniva novu stranku?

SRNA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader pojačao je posljednjih sedmica kontakte sa stranim i hrvatskim političkim saveznicima, a pokazuje i sve veće zanimanje za osnivanje političke stranke.

Hrvatski "Nacional" piše da bi, navodno, u toj stranci okupio poslovne ljude i političare sa kojima je sarađivao u prošlosti.

Sanader je uvjeren da aktuelna premijerka i predsjednik HDZ-a Jadranka Kosor neće uspjeti riješiti nagomilane probleme, te da bitan pomak neće napraviti ni SDP-ova koalicija, zbog čega će građanima ponuditi alternativu.

Sanader se, navodno, okružio grupom mlađih "nepotrošenih" ljudi, a u stalnim kontaktima je i sa starim saradnicima iz HDZ-a kao što su Luka Bebić, Marijo Zubović te Bianca Matković. 

Bivši premijer je prethodnih sedmica bio u inostranstvu, jer je želio provjeriti stajalište međunarodne zajednice o svom političkom povratku, a kontaktirao je visokopozicionirane funkcionere u njemačkoj i američkoj administraciji, te tijelima Evropske unije, koji su ga, navodno, odbili.

Sanader je u svojoj "povratničkoj" turneji tražio i razgovore sa nekadašnjim američkim državnim sekretarom Madelin Olbrajt i njemačkim poslanikom u Evropskom parlamentu Doris Pack, ali obje su ga odbile.

Sanader prognozira da će Vlada Jadranke Kosor propasti do kraja ove ili na parlamentarnim izborima 2011. godine.
List piše da Sanader šansu za svoj povratak u politiku vidi, najvjerovatnije, kroz novu stranku, ali nije nemoguće i da se, nakon što Jadranka Kosor izgubi parlamentarne izbore, pokuša vratiti na čelo HDZ-a.