Afera Hypo
61

Ivo Sanader oslobođen optužnice za ratno profiterstvo

M. G.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u nepravomoćnoj presudi za ratno profiterstvo u ponovljenom suđenju u aferi Hypo je oslobođen optužbe.

Kako piše 24 sata, Sanader je pravomoćno osuđen za Planinsku, Ina-MOL i Fimi mediju, a ovom presudom konačno su gotovi svi postupci koji se vode protiv njega.

Zagrebački Županijski sud u ponovljenom postupku je izrekao nepravomoćnu presudu nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu iz 2018. godine jer je smatrao da na prvostepenskom sudu nije dokazano da je postupanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a negativno utjecalo na život ljudi i gospodarski potencijal države u ratu.

Na početku ponovljenog suđenja sredinom jula ove godine negirao je krivnju za ratno profiterstvo.

Prvi put za Hypo sudilo mu se zajedno i za primanje mita od MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini i tad je za Hypo dobio 3,5 godina zatvora. Vrhovni sud potvrdio je presudu i smanjio jedinstvenu kaznu, no 2014. ju je ukinuo Ustavni sud. Potom je 2018. za Hypo dobio 2,5 godina, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu.

Prema optužnici, Hypo banka je tadašnjem zamjeniku ministra vanjskih poslova Sanaderu krajem 1994. i početkom 1995. isplatila proviziju od 3,6 miliona kuna (oko milion KM) nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

''Nejasno je u prvostepenoj presudi na koji način bi počinjenjem kaznenog djela s iznosom stečene imovinske koristi 3,6 miliona kuna bilo ozbiljno dovedeno u pitanje funkcioniranje države i bile ugrožene temeljne državne i društvene vrijednosti u ratu, odnosno bili ugroženi materijalni uvjeti života stanovništva", pojasnio je sud.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.