Regija
0

Ivo Sanader doveden na sud

FENA
Ivo Sanader (Foto: AP)
Ivo Sanader (Foto: AP)
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader doveden je oko 9 sati na zagrebački Županijski sud gdje bi mu, nakon prošlosedmičnog neuspjelog pokušaja, danas trebala biti pročitana optužnica za ratno profiterstvo, odnosno primanje 3,6 miliona kuna provizije od austrijske Hypo banke.

U pratnji dva policijska terenca Sanader je, po već uobičajenoj praksi, kombijem pravosudne policije iz Remetinca dovezen do sudskog ulaza u Petrinjskoj ulici.

Osim što je prvi sudski postupak protiv bivšeg premijera, osumnjičenog u nizu korupcijskih afera, ovo je i prvo suđenje za nezakonito bogaćenje u vrijeme rata. Sanadera USKOK tereti da se u vrijeme agresije na Hrvatsku domogao milionske provizije dok je kao zamjenik ministra vanjskih poslova s austrijskom Hypo bankom dogovarao kredit za tek stvorenu državu.

Kako je i ranije tvrdio da je nevin očekuje se da će i pred sudskim vijećem sudije Ivana Turudića negirati krivicu. Posebno tačku optužnice za ratno profiterstvo koju je već "s gnušanjem" odbacio, ističući da se u vrijeme rata kao pukovnik borio za Hrvatsku.

Prvi pokušaj početka suđenja krajem prošle sedmice nije uspio jer je Sanader, po ocjeni vještaka, bio nesposoban za praćenje rasprave zbog zdravstvenih tegoba. Odmah nakon prekida ročišta bivši premijer prevezen je na pretrage u bolnicu, gdje je proveo vikend te je u ponedjeljak poslijepodne vraćen u zatvor u Remetincu jer su liječnici zaključili da mu zdravstveno stanje nije ozbiljno ugroženo.

Nakon čitanja optužnice, čime će suđenje i formalno početi, USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš i Sanaderova obrana trebali bi iznijeti uvodne govore.

Osim u ovom slučaju Sanader je optužen i zbog navodna primanja 10 miliona eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj tvrtki prepustio upravljačka prava u Ini.

Uz afere o nezakonitoj prodaji HEP-ove struje i pogodovanju kompanijama Roberta Ježića osumnjičen je i u aferi Fimi medija u kojoj je pod istragom od nedavno i njegova bivša stranka.