Regija
0

Ivo Pukanić - jedan od najeksponiranijih hrvatskih novinara

FENA
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Ivo Pukanić, koji je ubijen u četvrtak u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil, jedno je od najeksponiranijih novinarskih imena u Hrvatskoj i dobitnik više nagrada Hrvatskog novinarskog društva iz kojega je izbačen ove godine, pod obrazloženjem da nije poštivao kodeks novinarske časti.

Prije osam godina dobio je nagradu za novinara godine, a 2004. i nagradu za najbolji intervju s tada odbjeglim hrvatskim generalom Antom Gotovinom. Iz Hrvatskog novinarskog društva isključen je u ljeto 2008. zbog članka u kojem je objavio medicinsku dokumentaciju svoje supruge, javila je Hina.

Tjednik putem kojega je postao poznat izlazi od 1995. a Pukanić je, prije nego što je s grupom novinara iz tjednika Globus pokrenuo Nacional, radio kao fotograf i novinar u Vjesnikovim izdanjima.

U Nacionalu je najprije bio glavni urednik, a zatim i direktor te suvlasnik.

  1. pokreće i dnevnik 'Republika' koji nakon pola godine prestaje izlaziti. Kao Pukanićevi financijeri u medijima su se spominjali bankar Neven Barač i Miroslav Kulte.

Nedavno je objavljeno da je prodao i Nacional, a cijelo vrijeme izdaje i visokotiražni lokalni tjednik "Zagreb News".

Najviše zapaženih novinarskih priča koje je Nacional otvorio baziralo se na navodnim povjerljivim obavještajnim podacima i tajnim državnim dokumentima.

Posljednjih godina hvalio se poznanstvom s Hrvojem Petračem i umirovljenim generalom Vladimirom Zagorcem nedavno izručenim zbog krađe dragulja namijenjenih naoružavanju Hrvatske.

U travnju ove godine policiji je prijavio da je na njega nedaleko stana u središtu Zagreba izvršen atentat. Po njegovim izjavama napadač mu je prišao vrlo blizu, ali mu je pištolj zatajio, pa ga je Pukanić uspio svladati.

Iako policija nikada nije potvrdila njegovu verziju priče dodijeljena mu je policijska pratnja. U to je vrijeme Pukanić novinske stranice punio vlastitom obiteljskom dramom i razvodom od supruge koja ga je optužila da ju je godinama maltretirao i drogirao. Nekoliko je puta kao moguće naručitelje napada na sebe prozvao suprugine "dilere droge".

U nizu "senzacionalnih" priča koje je Nacional objavio bio članak o nedavno ubijenoj Ivani Hodak, koju je označio kao krivca za propast milijunskog posla, u koji su navodno bili umiješani i Zagorec te njegov odvjetnik i Ivanin otac Zvonimir Hodak.

U posljednjem Nacionalu objavljena je priča koja se razlikovala od svih medijskih spekulacija o ubojstvu Ivane Hodak, u kojoj se tvrdi da je kćer odvjetnika i bivše potpredsjednice vlade ubijena nakon pljačke.