{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivo Josipović vrlo blizu Pantovčaka

S
28.12.2009. u 09:21
0
12
Ivo Josipović vrlo blizu Pantovčaka
0
Ivo Josipović vrlo blizu Pantovčaka
Foto: AP
Ivo Josipović, koji je dobio najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj - 32, 44 odsto, izraziti je fravorit i u drugum krugu, kada će se suočiti sa bivšim partijskim kolegom i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem (14,84), i samo bi neko veliko političko čudo moglo spriječiti Josipovića da na Pantovčaku ne zamijeni Stjepana Mesića.
Ankete koje su su pravljene uporedo za prvi i drugi krug izbora, pokazale su sa bi u drugom krugu, u slučaju da se susretnu Josipović i Bandić - Josipović ubjedljivo pobijedio. Posljednje ankete su Josipoviću u tom duelu davale 58 odsto glasova, a Bandiću nešto više od 30 odsto.

Svjestan te činjenice Bandić je već u prvom govoru na startu drugog kruga zaoštrio retoriku. Dok je u prvom krugu izbjegavao konfrontacije i govorio da ne želi da napada svoje rivale, odmah nakon saznanja da je u drugom krugu on je rekao da Hrvatska treba "drugačijeg predsjednika", aludirajući na dosadašnjeg Mesića, koji mu nije sklon, a za Josipovića je rekao da njim lider SDP-a Zoran Milanović "upravlja na daljinski".

Jasno je da Bandić nema šta da izgubi u drugom krugu, da igra na glasove desnice i crkve u Hrvatskoj i da pokušava da ih animira da uopšte izađu na izbore, prozivajući Mesića i Josipovića i trudeći se da obeća Hrvatima u BiH veću podršku.

Josipović je odgovorio da su glasači odlučili da glasaju za "svjetlo, a ne za tamu", jasno se pozicionirajući prema Bandiću, koga mnogi optužuju za afere i kumovske veze tokom upravljanja Zagrebom. Kandidat SDP-a mirno čeka drugi krug je u Zagrebu ubjedljivo "potukao" gradonačelnika Bandića, koji je do sada na neposrednom glasanju uvijek dobijao u Zagrebu.

Najveći gubitnici izbora su vladajući HDZ i njegov kandidat Andrija Hebrang. On nije uspio da uđe u drugi krug što je novi veliki udarac za vladajuću stranku, koja je u središtu mnogobrojnigh privrednih i političkih afera koje datiraju iz vremena bivšeg premijera Ive Sanadera.

Desni glasači bili su poprilično demotivisani da izađu na izbore, a vjeruje se da će tako biti i u drugom krugu.

Hebrang je optužio dojučerašnje partijske kolege Nadana Vidoševića i Dragana Primorca da su mu uzeli dio birača, mada su znali da neće ući u drugi krug, i tako ga onemogućili da se bori za predsjedničko mjesto.

Vesna Pusić, iz HNS-a, koja je prema mišljenju mnogih političkih analitičara bila najubjedljivija u svim tv duelima, ostala je na procentu glasova koje dobija njena stranka - nešto više od sedam odsto. Očekuje se da će ti glasači bez rezmišljanja podržati Josipovića u drugom krugu.

Ko će biti treći hrvatski predsjednik znaće se 10. januara. Do tada, Bandić ima priliku da učini ono što sada izgleda kao nemoguća misija - da ujedini i motiviše glasače desnice, prije svega HDZ-a, da izađu i masovno glasaju za njega, a Josipović treba da korektno odradi kampanju i da ne zabija političke autogolove - smatraju u prvim komentarima politički analitičari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: