Regija
0

Ivo Josipović nije želio nikome čestitati, čeka zvanične rezultate

SRNA
Ivo Josipović (Foto: AP)
Ivo Josipović (Foto: AP)
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je da neće čestitati pobjedniku parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, jer bi se to moglo različito interpretirati.

Josipović kaže da još ne želi govoriti o rezultatima, već je na konferenciji za novinare poručio da se pričekaju zvanični rezultati.

"Mislim da etikete crveni, plavi, crni, zeleni, više nisu aktuelni. Hrvatska je danas demokratska zemlja s različitim demokratskim opcijama i svaka je opcija legitimna'", rekao je Josipović.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Darko Milinović prvi je priznao da je HDZ izgubio izbore i da ide u opoziciju, ali je pozvao da se sačekaju konačni rezultati koji će pokazati da HDZ neće vidjeti na koljenima. Milinović je naveo da je predsjednik stranke Jadranka Kosor najavila stranačke izbore, ali da se o tome u stranci još nije raspravljalo. 

Gordan Jandroković kaže da raspoloženje u HDZ-u nije dobro, ali da će ta stranka ostati jedinstvena i boriti se do kraja, dok je Miroslav Tuđman loše rezultate prokomentarisao kao posljedicu činjenice da je Ivo Sanader proveo detuđmanizaciju, što Jadranka Kosor nije uspjela "popraviti". 

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić kaže da se rezultat današnjih izbora u Hrvatskoj može zahvaliti stanju u zemlji koje je nazvao drastičnim, te izrazio uvjerenje da će odstupati tek za neki mandat.

Vesna Pusić iz HNS-a kaže da se, iako je riječ o preliminarnim rezultatima, čini kako su im ljudi dali veliko povjerenje. "Mogu obećati da ćemo dati sve od sebe da ispunimo njihova očekivanja. Izuzetno nam je važno da imamo čvrsti mandat, a izlazne ankete su na tom tragu", navela je Pusićeva. 
Damir Kajin iz IDS-a zahvalio je svima koji su glasali za Kukuriku koaliciju, ali je ocijenio da nema razloga za trijumfalizam, jer je Hrvatska poharana. "Ovo je istorijski rezultat i poruka lideru SDP-a Zoranu Milanoviću da mora mijenjati prilike u zemlji. Građani će u ovoj zemlji morati raditi puno više da bi imali koliko imaju danas. Nemam ambicija za učešće u izvršnoj vlasti", naveo je Kajin.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić koji prema izlaznim anketama osvaja šest mandata izrazio je zadovoljstvo rezultatima. Njegov stranački kolega Zoran Vinković kaže da je ovo pobjeda građana koji 20 godina žive zapostavljeni i dodaje da je to početak lijepe priče za Slavoniju i Hrvatsku. U štabu ove stranke pročitana je i poruka lidera stranke Branimira Glavaša, koji je u zatvoru u Mostaru zbog zločina  nad Srbima.

Dragutin Lesar, čelnik Laburista, zahvalio je građanima na svom blogu koji su danas izašli na izbore, a posebno onima koji su svoj glas dali Laburistima.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ističe da je ostalo još dosta posla - položaju manjina, izbjeglicama, te sav posao oko EU i odnosa u regionu.   

Prema  posljednjim nezvaničnim rezultatima državne izborne  komisije, Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS i HSU) ima 78 mandata, a HDZ osvaja 45 mandata te sva 3 mandata iz dijaspore. 

Hrvatski laburisti - stranka rada osvojili su 6 mandata, kao i HDSSB. Dva poslanika trebalo bi da imaju HSS-ovci i nezavisna lista don Ivana Grubišića. Koaliciji HSP dr Ante Starčević-HČSSP ide jedno poslaničko mjesto.