Odluka Vrhovnog suda
33

Ivica Todorić pravosnažno oslobođen optužbe da je Agrokor oštetio za 1,25 miliona eura

B. R.
Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora (Foto: Pixsell/Sanjin Strukić)
Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora (Foto: Pixsell/Sanjin Strukić)
Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora kao jedne od najvećih kompanija na području bivše Jugoslavije, pravosnažno je oslobođen da je ovu kompaniju oštetio za 1,25 miliona eura.

Vrhovni sud Hrvatske je potvrdio oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu u predmetu "Mali Agrokor". Kako prenose tamošnji mediji, odbijena je žalba Državnog odvjetništva (DORH) na nepravosnažnu presudu.

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Stipić Štampar je prilikom izricanja nepravosnažne presude u oktobru 2020. istakla da su svjedoci srušili tvrdnju tužilaštva da Agrokoru nisu bile potrebne savjetodavne usluge, već da su one isključivo poslužile za izvlačenje novca iz kompanije.

Kako je tada navela sutkinja, do pokretanja sudskog postupka niko nije podigao 1,25 miliona eura s računa švicarske kompanije Sigmann AG, dok je vanredna uprava Agrokora kasnije isplatila 83 miliona eura za mnogobrojne savjetnike.

Osim Todorića, bili su optuženi Agrokorov izvršni direktor finansija Anto Huljev, članica Agrokorove uprave Piruška Canjuga i Nicole De Rossi kao odgovorna osoba u kompaniji Siggman AG. Svi su negirali ono što im se stavljalo na teret.

Prema tužilaštvu, Todorić i Huljev su 2013. zloupotrijebili položaj, jer su na štetu kompanije omogućili plaćanje 1,25 miliona eura u korist švicarske savjetodavne kompanije, znajući da nisu, niti će biti obavljene u Agrokorovu korist.

U optužnici je navedeno da se Siggman AG materijalno okoristio, a da je koncern oštećen za 1,25 miliona eura. De Rossi je bila optužena da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa uime švicarskog društva za navodno obavljene usluge.

Todorić je od 2017. pod istragom, jer je osumnjičen za nezakonito pribavljanje više od 250 miliona eura. Tužilaštvo je u glavnom dijelu slučaja "Agrokor" 2020. podiglo optužnicu, ali je sud još nije potvrdio.