Agrokor
7

Ivica Todorić podnio ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Konzuma

Klix.ba
Ivica Todorić
Ivica Todorić
Ivica Todorić podnio je danas ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora (NO) Konzuma, stoji u saopćenju koje je osnivač koncerna Agrokor uputio Hini.

"Potpuno sam svjestan da ne mogu sudjelovati i za mene je potpuno neprihvatljivo da sudjelujem u bilo kakvim upravljačkim, nadzornim ili bilo kojim drugim organima Agrokora. Od postojeće uprave sam očekivao da će u skladu sa Zakonom provesti sve odluke vezane uz moja razrješenja sa svih upravljačkih, nadzornih i ostalih pozicija, a u čemu nisam lično želio sudjelovati. Nisam mogao pretpostaviti da postojeća uprava Agrokora ne može kroz organe upravljanja provesti svoje odluke", navodi Todorić u svom saopćenju od 10. aprila kada je Vladin povjerenik preuzeo upravljanje Agrokorom.

On dalje navodi kako je ostavku dao jer postojeća uprava nije uspjela riješiti situaciju koja je, prema njegovom mišljenu, isključivo rezultat neuspjelog dogovora uprave s jednim od dugogodišnjih poslovnih partnera Agrokora.

Vanredni upravnik Agrokora Ante Ramljak je ranije u ponedjeljak nakon skupštine dioničara Konzuma izjavio da predstavnici dioničara Konzuma nisu glasali za opoziv Ivice Todorića s mjesta predsjednika Nadzornog odbora ove kompanije te upozorio da se time prolongira restrukturiranje kompanije.

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić također je ranije komentirala situaciju neopoziva Ivice Todorića iz Nadzornog odbora, nazvavši njegovo ponašanje iracionalnim jer je zadužio Agrokor za više od 5,5 milijardi eura i doveo ga na rub bankrota te aktivirao zakon o sistemski važnim tvrtkama.

"Njegov današnji potez vidim kao nastavak iracionalnog ponašanja kojim se u velikoj mjeri izgubio u svojim kombinacijama. Međutim očekujem i sigurna sam da ovo ni na koji način neće utjecati na efikasnost izvanredne uprave i restrukturiranja. Nažalost za dva tjedna odgoditi će jačanje menadžmenta u Konzumu", rekla je Dalić.