O grupi Borg
26

Ivica Todorić otkrio nove dokaze o aferi Agrokor: Plenković je o svemu odlučivao

A. B.
Ivica Todorić na konferenciji za medije (Foto: Igor Soban/PIXSELL)
Ivica Todorić na konferenciji za medije (Foto: Igor Soban/PIXSELL)
Ivica Todorić, bivši čelnik Agrokora, današnje grupacije Fortenova sazvao je konferenciju za medije na kojoj je iznio nove dokaze vezane za aferu "Agrokor" i otkrićima u djelovanju grupe Borg.
Kako pišu hrvatski mediji, na početku obraćanja, Ivica Todorić je naglasio kako je jedna od najvažnijih tema prije tri godine bila afera Agrokor koja je imala politički, društveni i ekonomski utjecaj. Dodao je da se o Agrokoru mnogo pisalo te da prethodnih godina nije zakazivao nikakve konferencije niti je izlazio pred javnost na ovakav način.

"Sve je počelo je kada je Martina Dalić rekla da će biti nova skupština. Ja sam bio šokiran, bilo mi je jasno da je iza toga Andrej Plenković. Donio sam odluku da bude najmanja šteta za mene i druge učesnike. Ja sam se povukao, do 16.3. nisam imao nikakvog pojma da bi se takvo nešto moglo dogoditi. Nisam imao nikakve dokumentacije, niti jednog papira. Bio sam siguran da ću to što se meni dogodilo ja dokazati sigurno i da ću ja pobijediti u toj cijeloj aferi Agrokor jer sam ja znao cijelu istinu, samo je moj problem bio što za tu istinu nisam imao dokaze. Morao sam strpljivo graditi tu svoju kulu od karata koja bi na kraju dobila sliku svega i da to mogu na kvalitetan način predstaviti", nastavio je Ivica Todorić.

Todorić je rekao i to kako je Borg grupa odradila svoj posao i da je pet mailova cijela priča o Agrokoru. Dodao je i to da je Martina Dalić od prvog dana rekla kako on više nije vlasnik te da ne može vjerovati šta su sve napravili i izmislili.

"Prvi mail, 23. februara 2017., nakon što je potpisao garanciju za kredit za Agrokor sa Sperbankom sa cijelom svojom imovinom. Gospodin Korunić u prilogu maila šalje stanje Agrokora, dan prije je zaposlen tamo i u deset sati je već imao stanje Agrokora. Drugi mail, naslovljen na Dalić i Marića, Draga Martina i Zdravko, stoji u mailu, on šalje. Pazite, pogledajte što on šalje, na službeni mail Marića. U njemu on kaže da Todorić treba doći u Vladu na sastanak, a onda i da ja moram svoju kompaniju za jedan euro predati. Upravo sam potpisao garanciju za kredit, a on piše da ja moram svoju kompaniju predati dalje", kazao je Todorić i dodao: "Nadalje, Korunić veli da je u Agrokoru loše stanje i zahtjeva od Plenkovića da me hitno zove u Vladu na sastanak. Plenković već u trećem i četvrtom mailu izvršava nalog gospodina Korunića. Zadnji mail od Dalić, ona kaže 'da nakon ovoga vlasnička struktura Agrokora više neće biti takva kakva je bila do sada'. Dogovor je bio da ja dođem u Vladu, da popijemo kafu, a oni poslije krenu s fake newsom da sam predao Agrokor. Lažu – da sam dužan porez, da je 12 milijardi eura prebačeno na neke tajne račune, a gdje su im dokazi za to".

Todorić je naglasio i to da je jedino premijer Hrvatske Andrej Plenković znao ko će biti novi vlasnik Agrokora kao i to da su Korunić i Borg grupa osmišljeni kako bi oteli Agrokor.

"Mogu navesti sve što je izvedeno iz Hrvatske, a što treba vratiti. Taj novac je toliki da bi se moglo pokrenuti cijela poljoprivreda i industrija, a to se nije dogodilo zbog političkog utjecaja. Imamo sve dokumente, hodograme, mailove, koji dokazuju da je Plenković unaprijed o svemu odlučivao i kome je na kraju namjestio Agrokor za kunu", poručio je Todorić.

Podsjetimo, Todorić se pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna (oko 134 miliona eura) nalazi još od novembra 2017. godine.

Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Todorić je izvjesno vrijeme proveo u Londonu bježeći od hrvatskih vlasti, a nakon izručenja Hrvatskoj sproveden je u zatvor. U novembru 2018. godine na slobodu je izašao uz kauciju od 7,5 miliona kuna (oko milion eura) i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.