Regija
149

Ivica Dačić: Bošnjački političari stoje iza prošlogodišnjeg napada na Vučića

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je povodom navoda medija da se obustavlja istraga protiv jednog od glavnoosumnjičenih za pokušaj ubistva premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici, da to pokazuje da bošnjački političari u BiH stoje iza tog napada.

"Vijest o obustavljanju istrage protiv jednog od glavnoosumnjičenih za prošlogodišnji pokušaj ubistva premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici pokazuje da, ustvari, bošnjački političari u BiH stoje iza ovog napada", izjavio je Dačić, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Prema njegovim riječima, godinu dana ne samo da "nisu ništa preduzeli na otkrivanju napadača i organizatora, već su sve učinili da ih zaštite", prenio je Tanjug.

Ministar vanjskih poslova Srbije je istakao da je Srbija opredijeljena za mir i regionalnu stabilnost, ali da se ona ne može graditi mržnjom i stalnim napadima na Vladu Srbije i njenog premijera, koji se ponio državnički, a potom doživio pokušaj ubistva i stalne uvrede.

"To govori o njima, Srbija će voditi svoju politiku mira i pomirenja, za koju smo dobili priznanje svih vodećih političara sveta", poručio je Dačić.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Almira Merdića (41) iz Jelaha, jednog od glavnih osumnjičenih za napad na predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića nakon komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici prošle godine, javila je agencija Patria.